Volumul tranzacțiilor imobiliare în Bistrița-Năsăud dă mici semne de reveneală

Volumul tranzacțiilor imobiliare în Bistrița-Năsăud dă mici semne de reveneală

Volumul tranzacțiilor imobiliare (proprietăți cu construcții) în Bistrița-Năsăud a început ușor să își revină în lunile iunie și iulie din 2023, după un picaj de 20% în primele 5 luni ale anului, arată datele ANCPI, analizate de Bistrița Business.

În iunie și iulie s-au vândut 281 de proprietăți cu construcții (case, apartamente, altele), o scădere de numai 14% față de aceeași perioadă a anului anterior, când erau vândute 325 de proprietăți. Datele pentru luna august încă nu sunt disponibile la ANCPI.

„În ciuda faptului că piața e încă într-un teritoriu negativ, dezvoltatorii imobiliari locali sunt optimiști și promit proiecte care însumează câteva mii de noi locuințe în următorii 2-3 ani. În opinia lor, cererea de locuințe există și va crește, clienții trebuie doar să găsească soluții financiare pentru achiziții. În acest moment, sunt în derulare mai multe proiecte de dezvoltare imobiliară – blocuri și case – și mai sunt unele, chiar mari, în faza de documentație. După cum vedeți, prețurile de vânzare au rămas sus, undeva la 1200-1250 euro/mp util finisat și nu credem că vom asista la mari reduceri, pentru că în această mini-criză dezvoltatorii dau impresia că își pot susține investițiile și nu sunt copleșiți de băncile creditoare. Dimpotrivă, unii forțează pragul de 1500 euro/mp și e posibil să-l atingem în 2024/2025, dacă nu se întâmplă ceva mult mai rău în economie” – a spus, pentru Bistrița Business, un consultant cu experiență în zona tranzacțiilor imobiliare.

Categories: Brands, Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*