100.000 de lucrători străini ar putea veni în România în 2022

100.000 de lucrători străini ar putea veni în România în 2022

Pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, în restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificație etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piață, număr dublu față de 2021.

Datele înregistrate Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa.

”Din evaluările noastre, oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor se ridică la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc să se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această lipsă a forței de muncă, Guvernul va majora (…) numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din țară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajați români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj. Este o decizie economică firească, pe care au adoptat-o și alte țări, pentru că prioritatea o reprezintă dezvoltarea economică”, a declarat la finalul anului trecut ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work From Asia (una dintre companiile cu cea mai mare experiență pe piața serviciilor de recrutare a personalului asiatic din România) estimează că aproximativ 30.000 de muncitori din diferite zone ale Asiei, dar și din Africa vor veni în România până la finalul primului semestru din acest an. Per total an, e posibil să ne apropiem de 100.000 de muncitori străini. „Noi aducem muncitori din Asia, majoritatea provenind din Filipine, Indonezia, Sri Lanka și Nepal, dar avem și surse precum Africa”, a spus Peisakh. „Avem nevoie urgent de muncitori în construcții, producție și HoReCa. Astăzi se caută însă muncitori în toate domeniile (…) Străinii vin de nevoie, iar angajatorii sunt mulțumiți, pentru că în momentul de față se pot baza pe ei mai mult decât pe muncitorii localnici din România (…) ”, susține acesta.

Anul trecut, Guvernul a decis inițial să aloce 25.000 de permise de muncă pentru muncitori străini, dublând apoi cifra la mijlocul anului, observând cererea în creștere.

În Bistrița-Năsăud, mai multe companii din construcții, confecții metalice sau HORECA au angajați proveniți din mai multe țări asiatice, cum ar fi Vietnam, India, Nepal, Bangladesh.

Categories: Bursa, Life & Style, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*