Afacerea la care a renunțat ROMBAT în 2022 a reușit un profit de 3 ori mai mare decât firma bistrițeană

Afacerea la care a renunțat ROMBAT în 2022 a reușit un profit de 3 ori mai mare decât firma bistrițeană

Compania PRIME BATTERIES TECHNOLOGY, la care a renunțat ROMBAT Bistrița în 2022, cedându-și părțile sociale, a explodat în același an, reușind o cifră de afaceri de 101 mil. lei (+164%) și un profit net de 22,9 mil. lei (+302%) – arată datele oficiale de la Ministerul Finanțelor.

„Fabrica de celule Li-Ion de la Cernica este pasul către viitor făcut de Rombat și o investiție de referință  pe piața românească. În parteneriat cu Prime Technologies vom dezvolta baterii Li-Ion de tip custom made și vom intra într-o piață nouă pentru Rombat” – explica, în 2020, Eduard Croitoru, pe atunci director de marketing și vânzări al Rombat.

Compania bistrițeană, deținută de grupul sud-african Metair și condusă pe atunci de Ioan Repede, a investit, lângă București, peste 12 milioane euro într-o unitate de producție pentru bateriile destinate mașinilor cu propulsie electrică. La schimb, a primit 35% din afacere. În anii următori, Rombat și partenerii săi din firma Prime Batteries Technology (denumirea de astăzi) urmau să demareze producția.

Planurile s-au schimbat din motive care nu sunt publice și Metair a decis ca Rombat să iasă din acea firmă, unde tocmai investise 12 milioane de euro. În 6 mai 2022, potrivit Monitorului Oficial, Rombat își ceda pachetul de părți sociale din Prime Batteries Technology astfel: 10% către o subsidiară a Metair din Olanda (pe nume Metair International Holdings Coöperatief U.A.) și 25% către Adrian Polec, unul dintre fondatorii firmei respective. În plus, Rombat renunța la orice drepturi cu privire la dividende anterioare.

La câteva luni distanță, cei de la Prime Batteries Technology anunțau că primesc un nou investitor în firmă, EIT InnoEnergy, un fond de investiții care a fost creat acum un deceniu de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology). Noul acționar nu apare însă oficial în firmă, potrivit datelor publice curente.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*