Anchetă DNA: Mai mulți bistrițeni “și-au cumpărat” certificate de handicap în Timiș

Anchetă DNA: Mai mulți bistrițeni “și-au cumpărat” certificate de handicap în Timiș


Mai mulți bistrițeni și-au mutat temporar domiliciul în Timiș pentru a obține ilegal certificate de handicap, contra unor sume cuprinse între 2000-5000 euro – arată o anchetă a DNA, care s-a soldat cu reținerea unui șef din DGASP Timiș, după un flagrant reușit.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 9 noiembrie 2020, a suspectului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P) Timiș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. – spune DNA într-un comunicat.

Practic, Lihor este acuzat că în perioada 2015-2020, ca șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P Timiș, ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false. Investigatorii au identificat până la momentul reținerii lui Lihor cca. 100 de persoane care l-au mituit pe timișorean pentru a obține certificatul de handicap.

Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în jud. Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud).” – spune DNA.

Prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an.
De asemenea, din ancheta procurorilor a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă), persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”.

În cauză se efectuează acum acte de urmărire penală și față de alte persoane, complici ai suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta și persoanele ce urmăreau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.

Categories: Bursa, Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*