Bistrița-Năsăud, în fruntea județelor cu daune încasate de la asigurări pentru evenimente catastrofale

Bistrița-Năsăud, în fruntea județelor cu daune încasate de la asigurări pentru evenimente catastrofale

Bistrița-Năsăud se află pe locul 8 în topul județelor cu cele mai mari daune plătite de asigurări în urma unor evenimente catastrofale (inundații, alunecări de teren, cutremur) – reiese în urma unei analize a Economica.net, bazată pe datele oferite de companiile asigurări.

România nu a avut niciodată în ultimii 30 de ani o hartă exactă a riscurilor catastrofale (cutremur, inundație și alunecări de teren). Teoretic, firmele de asigurare sunt primele interesate să cunoască cu cât mai mare exactitate riscurile la care sunt expuse imobilele din România, în funcție de zonă, având în vedere că ele stabilesc tarifele pentru polițele de locuință în funcție de riscuri. Practic, însă, firmele de asigurare merg rareori în profunzime. Aceasta se întâmplă în primul rând pentru că piața din România are un potențial redus și se zbate de ani de zile în jurul procentului de 20% din locuințe asigurate, cel mai mic din Europa.

La final de 2022, arată calculele Economica.net, bazate pe numărul polițelor în vigoare la 9 luni din 2022 și pe dinamica înregistrată în perioada amintită, erau valide în jur de  1,6 milioane de polițe facultative de asigurare.

O analiză pe județe a situației daunelor achitate în baza asigurărilor facultative pentru imobile scoate la iveală o realitate aparent surprinzătoare. Câteva dintre județele pe care le considerăm masiv expuse la catastrofă sunt, în fapt, la coada listei, cum ar fi Vrancea.

Top 10 județe în privința daunelor plătite arată astfel:

Buzău, Constanța, Caraș-Severin, Olt, Alba, Sibiu, Suceava, Bistrița-Năsăud, Brașov și Gorj. Raportul primă de asigurare/daună în Bistrița-Năsăud a fost de 16 lei/126 lei.

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*