Cădere dramatică la LEONI, pierdere de peste 300 mil. euro în 2019

Cădere dramatică la LEONI, pierdere de peste 300 mil. euro în 2019

LEONI AG a anunțat săptămâna trecută rezultatele preliminare pentru 2019 și ele arată un dezastru mai mare decât acționarii și-au imaginat inițial: pierdere netă de peste 330 milioane euro. Cifra de afaceri a grupului a scăzut de la 5,1 miliarde euro în 2018 la 4,8 miliarde euro în 2019.

A fost probabil cel mai negru an din istoria companiei germane, chiar mai negru decât rușinosul an în care 40 de milioane de euro au dispărut din conturile subsidiarei Leoni din Bistrița. Cauzele sunt multiple, spun specialiștii care au comentat dezastrul anunțat, dar în principal sunt legate criza generală prin care trece industria automotive și de restructurarea internă a grupului Leoni AG (care anul trecut a angajat un expert independent care să se ocupe de restructurare).

În toamnă, Leoni AG anunța că în primăvara lui 2020 ar putea vinde divizia de soluții pentru cabluri (WCS), pentru a putea susține investițiile din divizia sistemelor de cablaje (WSD), din care fac parte și cele două fabrici operate la Bistrița. WCS aduce astăzi cca. 40% din vânzările grupului, dar managerii Leoni AG au decis să se concentreze pe automotive, acolo unde derulează investiții importante și să se îndepărteze de industriile healthcare și transporturi. Doar în fabricile din Bistrița, care vor deveni fabrici-lider ale grupului pe proiecte legate de autovehicule electrice, s-au făcut investiții de milioane de euro în ultimele 24 de luni, în tehnologii necesare proiectelor de electro-mobility. Totuși, comenzile din partea producătorilor auto pe partea de electro-mobility întârzie să apară în volume consistente, realitate care încurcă și mai tare planurile și prognozele Leoni AG.

Grupul german a fost catalogat deja drept “oaia neagră” a Bursei de la Frankfurt în 2019, fiind unul dintre marii pierzători din piață.

Leoni AG operează trei platforme de producție și în România, una dintre ele, cu două fabrici, la Bistrița.

Leoni Bistrița a fost în ultimii ani cea mai mare companie locală, cel mai mare exportator și cel mai mare angajator.

Categories: Business in top

About Author