Câțiva bistrițeni preiau controlul la PREBET Aiud, companie cu profituri de milioane

Câțiva bistrițeni preiau controlul la PREBET Aiud, companie cu profituri de milioane

Începând din 5 februarie, antreprenorul bistrițean Mathe Francisc (Casa de Investiții Alianța SA, în insolvență) a devenit președintele Consiliului de Administrație al PREBET Aiud (Alba), companie listată la BVB și mare producător de materiale de construcții.

El îl înlocuiește în această poziție pe Nicolae Cristopher Rațiu, fiul fostului mare politician țărănist Ion Rațiu.

În acest moment, din datele publice, două firme bistrițene dețin aproape 30% din acțiunile PREBET Aiud. GES-GREEN Energy Specialists are 17,51%, iar ACORD Construct Alt SRL, 12%.

Prima, cu sediul în Bistrița, este controlată în proporţie de 99,99% de Doxy Com SRL, societate deţinută la rândul ei integral de jucătorul de tenis Bucur Cristian Pungovschi. A doua, tot cu sediul în Bistrița, e controlată în proporţie de 99,9% de către Claudia Botoşer, o apropiată a familiei Pătrașcu (Casa de Investiții Alianța SA, parcul fotovoltaic Lechința, Fiscal Pătrașcu etc). De altfel, fiul lui Rațiu a raportat de curând la ASF că firmele din Bistrița și reprezentanții lor au făcut o acțiune concertată de preluare a controlului PREBET, însă ASF a respins plângerea. În reclamația lui Rațiu jr. erau menționate numele lui Mathe Francisc, Alin Moruțan sau Ciprian Pătrașcu, ca făcând parte din acest grup de oameni de afaceri din Bistrița care au preluat frâiele la Aiud. Din noul Consiliu de Administrație al PREBET, recent constituit, mai face parte și avocatul bistrițean Alin Moruțan, pe lângă președintele Mathe Francisc.

Valoarea acțiunilor deținute de cele două firme bistrițene este azi de cca. 23 mil. lei.

PREBET Aiud este unul dintre marii producători de produse prefabricate din beton armat, cu un rulaj anual de peste 40 mil. lei și profit net de 6,3 mil. lei la 30 septembrie 2020, ultimul raportat.

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*