Ce firme mari bistrițene sunt pasibile să treacă din 2024 la impozit pe cifra de afaceri?

Ce firme mari bistrițene sunt pasibile să treacă din 2024 la impozit pe cifra de afaceri?

Doar 7 firme bistrițene au rulat peste 50 de milioane de euro în 2022 și dacă vor repeta isprava și în anul curent sunt pasibile să treacă la impozitul de 1% din cifra de afaceri, conform noilor măsuri fiscale impuse de Guvern.

Conform ordonanței pregătite de Executiv cu executare din 1 ianuarie 2024, dacă impozitul de 16% pe profit înseamnă mai puțin decât 1% din cifra de afaceri, atunci companiile cu rulaj mai mare de 50 mil. euro vor plăti 1% din cifra de afaceri.

Din calculele Bistrița Business, în această situație s-ar putea trezi în primul rând LEONI Wiring Systems, care în ultimii ani a înregistrat marje de profit mici, sau chiar a fost pe pierdere fiscală. În 2022, compania bistrițeană a plătit maximum 6,5 mil. lei la stat ca impozit pe profit, la venituri totale de 1,96 miliarde lei. Cu ordonanța Guvernului în vigoare, LEONI ar fi plătit 19,6 mil. lei la stat, adică mai mult decât triplu.

În situații similiare, pasibile să treacă la impozitul de 1% pe cifră de afaceri în funcție de rezultatele lor, se află companiile TERAPLAST, ROMBAT, RAAL, TERASTEEL, ITALTEXTIL, FRASINUL – toate cu afaceri peste 50 mil. euro. Mai sunt 2-3 companii bistrițene care au șansa de a trece în 2023 de pragul de 50 mil. euro în 2023 și care vor intra și ele în această horă a impozitului pe profit versus impozit pe venituri.

“Sunt multe companii din industrie care prin tradiție au rulaj mare și marjă de profit mică. Aceste afaceri dacă au 5-7% marjă de profit se pot considera foarte fericite. Ele vor fi cele mai afectate, vor plăti în plus statului, și cu siguranță proprietarii acestor afaceri vor căuta să-și recupereze banii aceia din altă parte. O să vedem cine va suporta, de fapt, costurile. Guvernul s-a supărat pe multinaționale și pe strategiile lor de diminuare a profiturilor dar pentru că nu poate face discriminare și nici nu e suficient de deștept să găsească soluții alternative, lovește în plin și afacerile mari cu capital autohton” – a explicat, pentru Bistrița Business, un consultant economic specializat pe strategii de business.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*