Ce localități din județ sunt campioane la business? Codașele au o singură firmă: crâșma

Ce localități din județ sunt campioane la business? Codașele au o singură firmă: crâșma

Județul e rupt în două: avem localități cu sute de companii înregistrate în zona de munte și sate cu o sigură firmă, crâșma, la câmpie. 20 de localități rurale din Bistrița-Năsăud au fiecare peste 50 de firme înregistrate, dovedind o apetență ridicată pentru business, în vreme ce la coada clasamentului stau 21 de localități cu o singură companie locală. Discrepanța economică între fruntașe și codașe este uriașă, arată o analiză a ziarului economic www.bistrițabusiness.ro .

Lăsând la o parte orașele, unde concentrarea de firme este net superioară (Bistrița – 4365), Beclean – 406, Năsăud – 338 și Sângeorz-Băi – 294), harta economică a județului este aproape ruptă în două, între o zonă dezvoltată (cu preponderență în partea muntoasă a județului) și una săracă (în special în partea de câmpie). De unde concluzia că afacerile construite la poalele munților / sau în munte – cu obiect de activitate exploatarea lemnului, turismul, comerțul, construcțiile nu își găsesc corespondent în zona de câmpie.

Campioană a afacerilor de dincolo de orașe este localitatea Maieru, care are 179 de companii înregistrate, la un număr de 5326 locuitori. Adică o afacere la fiecare 30 de locuitori. Urmează Prundu Bârgăului, cu 143 de firme la 4345 locuitori, adică tot cu un business la 30 de locuitori. Rodna vine pe poziția a treia, cu 142 de firme. Pe locurile următoare, Unirea (123 firme), Bistrița Bârgăului (98), Livezile (88). La polul opus se situează localități cu o singură firmă, cum ar fi: Budurleni, Delureni, Lunca Sătească, Ruștior, Brăteni. Municipiul Bistrița are o medie de 1 afacere la 18 locuitori.

 

Categories: Business in top

About Author