Chiria medie la locuințe în Bistrița a depășit în viteză 5 euro/mp

Chiria medie la locuințe în Bistrița a depășit în viteză 5 euro/mp

Bistrițenii care vor să închirieze o locuință (apartament sau casă) plătesc în 2023 cu cel puțin 20% mai mult decât ar fi plătit în primăvara anului trecut, arată o analiză realizată de Bistrița Business, cu ajutorul câtorva agenții imobiliare locale.

Chiriile au crescut în Bistrița cu cel puțin 20% față de aceeași perioadă din anul trecut – este concluzia studiului. Prețul mediu pe metru patrat a depășit 5 euro, iar extremele arată așa: un apartament modest, într-o zonă proastă a orașului costă minimum 3,2 euro/mp, iar un apartament considerat “de lux”, într-o zonă bună, depășește lejer 6 euro/mp.

Bistrița Business a consultat ofertele mai multor agenții imobiliare din oraș dar și prețurile afișate pe platforme precum olx.ro, storia.ro, lajumate.ro și a analizat mai mult de 100 de anunțuri de închiriere din piața actuală, dintr-un total de aprox. 300 de anunțuri.

“Trendul este de creștere, fără îndoială, și prețurile nu se vor opri aici în următorii 2-3 ani. Există o cerere pentru chirii, iar oferta nu este foarte mare. Până anul trecut, bistrițenii alergau să își cumpere locuințe, dar tendința s-a domolit, având în vedere dobânzile actuale la credite. O parte dintre cei care s-au domolit își caută acum chirii. Numărul locuințelor disponibile e însă cam același față de anul trecut și atunci e firesc ca prețurile să urce. Presiunea va mai scădea în 2-3 ani, când dezvoltatorii imobiliari care au anunțat că lucrează la proiecte noi vor ajunge cu acestea la final și le vor arunca în piață, la vânzare sau închiriere. Între timp, băncile vor mai îndulci și ele condițiile de creditare. Mai este și motivul inflației din economie, dacă mai toate prețurile au crescut, de ce ar rămâne chiriile la același nivel? “, a explicat managerul unei agenții imobiliare importante din oraș.

Studiul a mai relevat că există deja și la noi, ca în țările vestice, agenții imobiliare care au în administrare mai multe apartamente ale unui singur proprietar. Acesta din urmă preferă să plătească agențiilor un comision de 10% din chiria încasată pentru ca acestea să se ocupe de tot ce înseamnă chiriași și mentenanță.

Categories: Bursa, Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*