Cine va plăti șomajul tehnic după încheierea stării de urgență

Cine va plăti șomajul tehnic după încheierea stării de urgență

ANOFM a anunțat că după încheierea stării de urgență, angajatorii care vor dori să își țină angajații în continuare în lomaj tehnic vor trebui să suporte cheltuielile din buzunarul propriu.

“După încheierea stării de urgenţă, angajatorii pot alege să reactiveze contractele de muncă. Cei mai mulţi dintre români se vor întoarce astfel la vechile locuri de muncă. Şomajul tehnic este asigurat în mod normal de către angajator. Doar în cazul de faţă s-a hotărât ca pe perioada stării de urgenţă, şomajul tehnic să fie suportat de către stat. În momentul în care vom depăşi această situaţie excepţională, angajatorii care vor dori să-şi menţină angajaţii în şomaj tehnic va trebui să suporte costurile acestei măsuri”, anunță Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Guvernul a decis că pe perioada stării de urgență, companiile afectate de criza de COVID-19 pot să își trimită angajații în șomaj tehnic, valoarea acestuia reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie. Cheltuielile cu plata șomajului sunt suportate de la bugetul de stat, însă după încheierea stării de urgență angajatorii vor fi nevoiți fie să reactiveze contractele suspendate, fie să suporte din buget propriu plata șomajului tehnic.

Vineri, în 24 aprilie, la nivel național erau aproape 1 milion de contracte de muncă suspendate.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*