WTF, festivalul rock care urcă Bistrița pe harta orașelor cu evenimente majore în regiune

WTF, festivalul rock care urcă Bistrița pe harta orașelor cu evenimente majore în regiune

Ne uităm de multe ori cu invidie spre Cluj sau spre alte județe ale țării care au crescut evenimente muzicale importante (vezi Untold, Electric Castle), cu sute de mii de participanți din toată lumea, care, prin organizarea lor, aduc imense beneficii economice și de imagine comunității locale. Ar putea fi festivalul WTF șansa bistrițenilor de a crește la acest capitol? Ar putea – argumentează, mai jos, antreprenorul Gavrilă Urs, unul dintre organizatorii WTF.

“M-a întrebat prietenul meu Flaviu, văzându-mă cu cearcăne şi abătut, la 3 zile după festival: „De ce faci asta?”. De ce mă încăpăţânez să organizez un festival major, într-un oraş ca Bistriţa, fără tradiţie festivalieră, fără infrastructură turistică pe măsură, fără o pătură substanţială de fani rock?

Am intrat în hora WTF în anul 2020, în plină pandemie, când festivalurile majore se blocau sau se suspendau. Mihail Petruţ, ce s-a chinuit singur cu acest festival încă din 2017, mi-a spus atunci că a reuşit să tocmească trupa Within Temptation (Olanda) să cânte la noi şi avea nevoie de un asociat alături de care să poată finanţa şi demara un eveniment de o asemenea amploare. Având mentalitate antreprenorială şi neştiind în ce mă bag, am zis DA.

Sunt un om visător când vine vorba de destinaţie, dar realist şi un om al cifrelor în ceea ce priveşte drumul până acolo. O trupă precum Within Temptation (care la ora actuală e în top 10 trupe europene de rock ca popularitate) presupunea un efort logistic, tehnic şi, nu în ultimul rând, financiar cum nu s-a mai întâlnit în Bistriţa până la acea dată. Dar am facut-o! Ediţia 2022 a WTF Rock Festival a fost cel mai mare eveniment muzical din judeţul nostru, din punct de vedere al producţiei scenice şi a partiturii de artişti internaţionali. Şi, deşi nu a fost sustenabil economic şi logistic (unii participanţi abia şi-au găsit cazare în Beclean sau la Colibiţa), am hotărât să il facem din nou!

Cu HammerFall (Suedia) şi Sepultura (Brazilia) ca headlineri, ediţia 2023 a depăşit atât ca public, cât şi ca producţie, cât şi ca atmosferă festivă ediţia precedentă şi ne-a confirmat că încăpăţânarea noastră nu era un accident. Avem sute de comentarii şi mesaje de feedback pozitiv de la participanţi din ţară şi străinătate care nu credeau că vor găsi aşa ceva la Bistriţa! Am avut pentru 3 zile la Bistriţa 75 de artişti (cei mai mulţi consacraţi la nivel mondial) ce au pus oraşul pe harta festivalurilor majore din Europa de Est.

De doi ani de zile Bistriţa are un festival internaţional redutabil – WTF Rock Festival. Anul trecut doar noi, organizatorii şi publicul, am crezut în el. Anul acesta a atras sustinerea timidă a Primăriei Municipiului şi a Consiliului Judeţean. WTF a confirmat de fiecare dată încrederea primită. Pentru anul 2024 e timpul să creadă în el şi comunitatea locală. În perioada următoare voi bate la porţile tuturor marilor companii bistriţene şi voi solicita sprijin pentru acest eveniment care, alături de altele, ne pun judeţul şi oraşul pe hartă. Eu am suficientă mândrie locală să ţin acest festival în oraşul ce l-a născut. Vom vedea dacă există suficientă responsabilitate socială şi din partea companiilor locale, care de asemenea îşi doresc un judeţ prosper şi cosmopolit!

Iar ca să îi răspund lui Flaviu, fac asta aici deoarece cred că Bistriţa poate deveni un reper între oraşele cu festivaluri majore din România şi din Europa. Ştiu că nu voi putea face asta singur, dar ca orice bulgăre care devine mare, si acesta trebuie să înceapă ca un mic fulg.”

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*