CJ face primul pas în gasirea unui investitor privat pentru centrul de terapie

CJ face primul pas în gasirea unui investitor privat pentru centrul de terapie

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a scos la licitație un teren de pe str. Alba Iulia, nr.7 din Bistrița, pe care vrea să îl concesioneze în vederea construirii unui centru de radioterapie. Data limită de depunere a ofertelor este 9 decembrie. 

Terenul de pe str. Alba Iulia este proprietate publică a județului și are o suprafață de 2.898 mp. Pentru că nu s-a reușit construirea din bani publici a unui centru de radioterapie de care pacienții au mare nevoie, CJ vrea să concesioneze terenul pentru ca centrul să fie construit de un investitor privat. Fiind situat în vecinătatea Secției oncologice, există posibilitatea de acces direct în curtea unității sanitare. 

Nivelul minim al redevenței lunare de la care pornește licitația este de  2.258 euro/lună, conform evaluării de piață a terenului, iar durata concesiunii va fi de 49 de ani de la momentul semnării contractului. 

Conform studiilor, valoare estimată a investiției se ridică la 6,4 milioane de euro, dintre care 2 milioane de euro va fi construcția, 4 milioane de euro echipamentele medicale și 400.000 de euro diferite cheltuieli. De la data semnării contractului de concesiune, termenul de execuție a construcției este de 24 de luni. 

Centrul de radioterapie va fi format dintr-un buncăr special unde va fi amplasat acceleratorul liniar, spații pentru instalarea unui computer tomograf simulator, echipamente medicale specifice, echipamente de medicină nucleară a tulburărilor oncologice, cabinete medicale pentru consultații, sală de așteptare, saloane pentru internare, departament administrativ și parcare.

Din păcate, rata incidenței de cancer în județul nostru este îngrijorătoare: 305,1 cazuri noi la 100.000 de locuitori, fiind aproape de nivelul mediei naționale de 307,2. Pacienții sunt nevoiți să apeleze la serviciile clinicilor din județele Cluj, Mureș, Suceava sau Maramureș. 

Chiar dacă Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în parteneriat cu CJ și Primăria Bistrița, au încercat să identifice surse de finanțare pentru construirea unui centru județean de radioterapie, nu s-a reușit realizarea din fonduri publice. 

Astfel că, raportat la creșterea incidenței a diagnosticărilor oncologice, SJU Bistrița a propus concesionarea terenului, în vederea construirii unui centru de radioterapie de către un investitor privat.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*