Creșterea descreșterii la Teraplast. Prietenii de la BT Capital știu de ce

Creșterea descreșterii la Teraplast. Prietenii de la BT Capital știu de ce

După ce a raportat la jumătatea anului o cifră de afaceri în scădere cu 11% față de aceeași perioadă din 2016 și a intrat în vizorul Consiliului Concurenței pentru tranzacția Politub, compania Teraplast – listată la BVB – muncește acum, prin intermediari, să insufle o doză de optimism și energie investitorilor și partenerilor săi.

O prognoză foarte optimistă a BT Capital Partners spune azi că afacerile Teraplast vor crește cu 20% în 2018. BT Capital Partners se află însă sub umbrela Băncii Transilvania, unde acționar și președinte al Consiliului de Administrație este Horia Ciorcilă, prietenul și partenerul de afaceri al lui Dorel Goia, omul din spatele Teraplast. În plus, creditele importante ale Teraplast au fost acordate de Banca Transilvania, care are deci motive ca afacerea companiei bistrițene să arate în culori optimiste. Din aceste rațiuni, prognoza firmei de brokeraj trebuie privită cu reținere. Știrea oferită de BT Capital Partners are și rolul de a contracara puțin, la nivel de imagine, lovitura primită zilele trecute din partea Consiliului Concurenței, care și-a propus să analizeze tranzacția prin care Teraplast a preluat integral Politub, cumpărând pachetul de 50% din acțiuni deținut de francezii de la Socotub.

Consolidare în picaj

Grupul Teraplast a realizat în prima jumătate a anului 2017 o cifră de afaceri de 171,6 mil. lei, în scădere cu 11% față de aceeași perioadă din 2016, când a obținut 192,7 mil. lei. Profitul net a scăzut și el drastic, cu cca. 59%, de la 19 mil. lei în vara anului trecut, la 7,89 mil. lei la 30 iunie 2017. Acționarul principal al Grupului Teraplast este Dorel Goia (46,78% din acțiuni). Din 2014 încoace, afacerile Teraplast sunt în scădere de la an la an, iar acționarul principal a schimbat foarte des directorii generali în încercarea de a redresa businessul. În același timp, compania a făcut mai multe investiții prin care și-a consolidat poziția în piața locală și regională.

Categories: Local

About Author