Cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai

Cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai

Una dintre măsurile de relaxare anunțată de președintele Iohannis încă de acum câteva zile se referă la redeschiderea cabinetelor stomatologice începând cu 15 mai. Reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi din România prezintă un set de reguli după care vor funcționa cabinetele stomatologice odată cu începerea activității.

“Pregătim, la nivel de Colegiu, perioada aceasta de după 15 mai privind chiar lărgirea ariei intervențiilor stomatologice și realizarea unui pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facem, la triajul epidemiologic al pacienților și bineînțeles la protecția acestora și a personalului medical în contextul infecției cu Covid-19. Măsurile privesc echiparea, dotarea, dar și manoperele care pot fi realizate”, a precizat Norina Forna, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Condițiile și regulile anunțate de Colegiul Medicilor Stomatologi din România sunt menite să ajute medicii stomatologi să își desfășoare activitatea în condiții de siguranță, pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19 și pentru evitarea la expunerea unor riscuri inutile.

Astfel, pe lista de măsuri pe care cabinetele stomatologice trebuie să le ia în considerare și să le aplice se numără:

 1. pregătirea listelor de pacienți prin triaj telefonic
 2. se recomandă programarea pacienților la intervale orare astfel încât pacienții să nu se întâlnească în sala de așteptare și nici să nu staționeze în sala de așteptare, iar între pacienți să se asigure dezinfecția, aerisirea și pregătirea cabinetului pentru următorul pacient
 3. se recomandă o pauză de cel puțin 20 minute între pacienți
 4. pacienții trebuie anunțați să nu vină însoțiți decât cu anumite excepții (copii, persoane cu nevoi speciale, pacienți foarte vârstnici)
 5. în cazul în care pacientul va aștepta în sala de așteptare timpul nu trebuie să depășească 20 de minute
 6. în sala de așteptare scaunele vor fi distanțate la 1,5-2 m și vor fi din materiale ușor de dezinfectat
 7. la intrarea în cabinet trebuie să existe un dispenser cu substanță dezinfectantă
 8. se va limita numărul personalului medical și auxiliar pentru limitarea contaminării și se va evita pe cțt posibil contactul între persoane (să nu se strângă mâna, se menține o distanță de circa 1,5 m între persoane pentru purtarea unei discuții)
 9. pacientului i se va lua temperatura în zona fruncții înainte de intrarea în cabinet ul stomatologic
 10. se recomandă ca la intrarea în cabinet să existe un preș/covoraș îmbibat cu dezinfectant pe bază de clor
 11. pacientul și, după caz, însoțitorul, vor trebui să își igienizeze mâinile cu apă și săpun/soluții antiseptice
 12. pacientul și, după caz, însoțitorul vor completa și semna fișa de triaj epidemiologic
 13. înainte și după încheierea tratamentului pacinetul va purta mască
 14. se recomandă folosirea echipamentelor suplimentare pentru pacienți: pantofi (botoșei), protecție pentru păr (bonetă) și halat de unică folosință
 15. personalul medical va folosi în timpul intervenției: mască chirurgicală simplă sau mască de protecție tip FFP2, halat impermeabil cu mâneci lungi, impermeabil și botoșei de protecție de unică folosință, mănuși de unică folosință, capelină/bonetă de unică folosință și ochelari de protecție sau vizieră.

În Bistria-Năsăud există în total 166 de cabinete stomatologice.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*