Darius Simionca – ÎNDEMÂNAREA CONSTRUCT: Un manager de succes e cel în spatele căruia se află o echipă valoroasă

Darius Simionca – ÎNDEMÂNAREA CONSTRUCT: Un manager de succes e cel în spatele căruia se află o echipă valoroasă

Cu ambiția și determinarea de a duce mai departe prestigiul și renumele companiei Îndemânarea Construct pentru încă cel puțin o jumătate de secol, Darius Simionca, directorul general adjunct, face un rezumat al parcursului și procesului de dezvoltare prin care a trecut compania pe parcursul a celor 26 de ani de existență.

Q: Ai crescut odată cu evoluția companiei pe care tatăl tău a construit-o. Cum îți amintești perioada copilăriei și primele situații în care ai luat contact cu mediul Îndemânarea Construct?

 D.S.: Da, am crescut, întradevăr, odată cu Îndemânarea Construct. Aceasta a fost și este lumea mea, o lume în care mi-am dorit să cresc, să mă dezvolt și să mă implic. La o retrospectivă a acestor 26 de ani, pot spune că tot parcursul vieții mele de copil, adolescent și mai apoi adult s-a conectat și a interacționat întotdeauna cu Îndemânarea Construct. În 1993, când tatăl meu a început să pună temeliile companiei, aveam 9 ani. De la acea vârstă, am fost zi de zi în preajma utilajelor și mașinilor de construcții și preferam să îmi petrec vacanțele pe șantiere, unde participam fascinat la tot ce se întâmpla. Tatăl meu m-a implicat de mic copil în acest univers, m-a educat în spiritul antreprenorial și mi-a transmis pasiunea pentru domeniul construcțiilor. În momentul în care ești lăsat să iei decizii de unul singur și să ți le asumi, începi să conștientizezi situația și responsabilitatea pe care urmează să o ai. De la acea vârstă eram foarte entuziasmat de faptul că mă aflam acolo și reușeam de unul singur să organizez activitatea respectivă, “neținând cont de faptul că în spatele meu era el, care superviza din umbră tot, nelăsându-mă să greșesc“.

 Q: Care este primul proiect de care îți aduci aminte, pe care tu l-ai coordonat?

D.S.: Primele două proiecte de amploare la care am luat parte și în care m-am implicat au fost în perioada facultății. Două șantiere de construcții civile, al căror beneficiar era chiar Universitatea Tehnică unde eram student pe vremea aceea. Coordonam o echipă de 18 oameni și pe perioada a 3 ani și jumătate m-am ocupat personal de pregătirea tuturor documentelor și aprovizionarea șantierului, era o mare responsabilitate, având în vedere amploarea lucrărilor desfășurate. În perioada studenției, am continuat să mă implic alături de tatăl meu în activitatea firmei și după terminarea studiilor universitare, am ales să mă întorc la Bistrița. Acasă mă aștepta un business și am preferat să îmi asum responsabilitatea de a prelua o parte din activități. Toate cunoștințele acumulate în facultate m-au format pentru acest domeniu, care implică, totodată, și frumosul, un aspect esențial pe care nu îl ocolim în lucrările desfășurate de firma noastră. Tot ce știu despre domeniul construcțiilor, știu din experiență, din practică, din munca efectivă în șantiere.

 Q: Coordonezi în acest moment, împreună cu tatăl tău, toate proiectele Îndemânarea Construct și ați reușit să închegați în jurul vostru o echipă care pare unită și puternică. Cât de importantă este în viziunea ta munca în echipă în acest domeniu? Cum reușește Darius Simionca să își motiveze echipa? 

D.S.: În viziunea mea, munca în echipă în acest domeniu este cel mai important aspect și am pus întotdeauna accentul pe formarea și menținerea unei echipe unite și puternice. Practic, noi nu am fi existat ca și business la nivelul de astăzi dacă nu aveam această echipă puternică în spate. Datorită ei, astăzi, Îndemânarea Construct este o firmă de încredere, care poate gestiona proiecte diverse și de anvergură. Consider că un manager de succes este acela în spatele căruia se află o echipă valoroasă, echipă pe care noi am reușit să o formăm în decursul a 26 de ani. Entuziasmul și implicarea tinerilor se îmbină perfect cu experiența angajaților vechi ai firmei, ”generația de aur”, așa cum îmi place să îi numesc. Faptul că am fost lângă ei când au avut nevoie a contat enorm și acum ne răsplătesc cu aceeași monedă și ne sunt alături în orice moment. În calitate de manager, este esențial să ai bun simț, să arăți oamenilor respectul tău, să îi saluți când mergi în șantier. Relația de colaborare s-a construit și s-a sudat în toți acești 26 de ani și aproximativ 60% dintre angajați ne sunt alături încă din anii 2000. În cadrul fiecărui proiect nou, mă bazez foarte mult pe profesionalismul și pe cunoștințele oamenilor din echipă. În general, când merg la discuții punctuale, îi am alături pe angajații care cunosc în detaliu speța și care sunt responsabili de anumite segmente de business. Șeful stației de beton este cel care știe cel mai bine toate detaliile legate de modul de fabricare a betonului, șeful fabricii de prefabricate cunoaște toate informațiile și caracteristicile acestor produse, etc. Am încredere și mă bazez mereu pe echipa de profesioniști pe care o am alături.

 Q: Compania s-a dezvoltat treptat și deține astăzi 4 segmente de business. Cum percepi evoluția afacerii din toți acești ani în care ați progresat împreună?

D.S.: Compania are o gamă diversificată de activități, dar toate sunt conectate la același domeniu, cel al construcțiilor. Pe lângă șantierele de construcții și infrastructură, compania activează și în domeniul producției de agregate, betoane, prefabricate și asfalt. Cel mai mare proiect a fost, și este și astăzi, baza de producție Livezile. Decizia de a ne lărgi activitatea cu construcțiile de drumuri a solicitat dotarea cu stație de asfalt, stație de sortare, stație de betoane și cu tot ceea ce este necesar pentru a ne poziționa cu succes în această arie de activitate. Noua stație de asfalt, pe care am achiziționat-o în anul 2018, este o altă mare reușită a echipei Îndemânarea Construct. Astăzi realizăm producție de asfalt de calitate superioară. Deținem în stațiile din Jelna, Reteag, Livezile și Dornișoara utilaje și logistică cu care producem materie primă de calitate. Baza noastră de producţie deţine staţii de sortare, spălare, granulare şi concasare a produselor, tot ce este necesar pentru realizarea unor agregate de balastieră care să satisfacă cele mai exigente cerinţe. Îndemânarea este un nume important şi în domeniul producţiei şi comercializării betoanelor pentru construcţii. Avem în dotare echipamente moderne, de înaltă performanţă. De asemenea, Îndemânarea poate gestiona, oriunde în țară, cele mai complexe proiecte de construcții de drumuri, de la faza de design și proiectare, până la turnarea ultimului strat de asfalt. Ne bucurăm și de faptul că astăzi suntem un important producător de cămine de canalizare în regiune. Realizăm produse de calitate și suntem apreciați pentru asta. În prezent avem capacitatea de a realiza aproximativ 25 de tipuri de produse prefabricate. Elementele de canalizare produse de compania Îndemânarea Construct tind să modernizeze şi să accelereze procesele de canalizare. Firma noastră aduce o soluție modernă și sigură pentru rețelele de canalizare din România. Sistemul este modular și flexibil, se poate adapta tuturor tipurilor de proiecte de canalizare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elementele prefabricate din beton sunt produse având la bază tehnologia germană Bäumgartner si Niemeyer, care permite un grad înalt de control al parametrilor de calitate. Sistemul de canalizare din beton prezintă avantaje nete față de alte materiale (ex. PVC), el fiind promovat ca primă soluție de canalizare în întreaga Europă. Este economic pentru că are o durată mare de viață (până la 70 de ani) și costuri reduse de întreținere. Este comod pentru că oferă o soluție completă: proiectare, execuție și transport la cerere. Compania Îndemânarea Construct s-a dezvoltat treptat, odată cu evoluția tehnologică, care s-a schimbat extrem de mult în cei 26 de ani.

Colateral activității curente, suntem prezenți și în domeniul producției de energie regenerabilă și turism, însă toate aceste segmente relaționează cu domeniul nostru principal de activitate. Un ultim domeniu în care compania investește este acela al prelucrărilor și debitărilor metalice, printr-un proiect european care va fi implementat în acest an și care este în strânsă legătură cu zona de construcții civile și industriale pe care le realizăm. Dezvoltarea companiei s-a realizat treptat, din dorința tatălui meu de a eficientiza munca și de a perfecționa serviciile oferite. Astfel, toate segmentele de business au venit ca o necesitate, gradual, o evoluție cu pași mărunți, care conferă o siguranță în viitor. În privința segmentului de construcții civile, în viitorul apropiat vom gestiona proiecte în orașele importante pe partea imobiliară. În producția de structuri metalice, proiect aflat acum în implementare, ne vom concentra pe stabilirea unor parteneriate cu cele mai importante firme străine din domeniu. În ceea ce privește categoria prefabricatelor, ne vom raporta întotdeauna la județul nostru sau la județele învecinate. Bistrița a creat și a dat naștere unor firme ca și a noastră, care pot gestiona proiecte oriunde în țară. Peste câțiva ani, vom auzi de firme bistrițene care vor lua probabil un tronson de autostradă sau vor face construcții mari în orice colț al țării și îmi doresc ca Îndemânarea Construct să fie între aceste firme și să o ducem la un alt nivel pe viitor.

 Q: Ce apreciezi cel mai mult la job-ul tău și ce înseamnă pentru tine Îndemânarea Construct?

D.S.: Îndemânarea Construct este povestea mea. E viața mea. Practic, asta știu să fac. În fiecare dimineață, după ce duc fetele la grădiniță, la ora 8 sunt la firmă. Primele ore ale dimineții le pot descrie ca pe o nebunie. Fiecare angajat vine cu diverse probleme care necesită rezolvare, iar rolul nostru este de a-i îndruma, de a-I sprijini în soluționarea situațiilor apărute sau de a confirma anumite soluții. O zi de muncă se continuă cu vizitele în șantiere și verificarea efectivă a stadiului lucrărilor, întâlniri la birou, ședințe de lucru sau întâlniri cu parteneri de afaceri. Îndemânarea Construct m-a format, m-a șlefuit ca om de business. Fiecare zi, fiecare proiect este o nouă provocare, mă determină să fiu mai activ și îmi conferă o mai mare încredere în capacitățile mele profesionale, mă determină să fiu mai abil, să mă adaptez situațiilor și să găsesc soluții și rezolvare la orice problemă, în orice context. Am fost prezent la toate deciziile majore luate în cadrul companiei, am trăit toate momentele de succes sau situațiile delicate și m-am implicat în gestionarea multor probleme. Practic, nu ar putea exista vreo provocare la care să nu pot face față dacă vorbim de firmă și de domeniul nostru de activitate. Cea mai mare dorință a mea e să pot continua dezvoltarea tuturor segmentelor de business din cadrul Îndemânarea Construct. Dacă tatăl meu a reușit să dezvolte compania timp de 26 de ani, îmi doresc să duc mai departe renumele și prestigiul companiei cel puțin până la 50 de ani de activitate. Sper să am bucuria de a transmite și băiatului meu această pasiune pentru domeniul construcțiilor.

 

 

Categories: Business in top

About Author