Descoperă 20 de bistrițeni care fac business serios în afara județului!

Descoperă 20 de bistrițeni care fac business serios în afara județului!

Ziarul BistrițaBusiness.ro face astăzi o analiză a oamenilor de business bistrițeni care derulează afaceri de succes sau care au proiecte de dezvoltare și în afara județului, sau chiar în afara țării. Cei 20 selectați de noi sunt antreprenori care au forță și viziune și pot deveni modele de bune practici pentru alții!

Vladimir Iacob. Deține controlul în mai multe companii din România, în domenii precum producția de mobilier, construcții, logistică, IT. De câțiva ani la rând, este cel mai mare exportator de mobilă și principal partener al suedezilor de la IKEA. Deși a apărut de mai multe ori cu numele în topurile celor mai bogați români, nicio fotografie a sa nu este publică. Vladimir Iacob este bistrițean, dar locuiește în Baia-Mare de trei decenii. Deși în Bistrița puțini au auzit despre el, probabil că este cel mai de succes om de afaceri pe care l-a dat acest județ. În 2020, afacerile sale s-au apropiat de 250 mil. euro. Cea mai importantă afacere a lui Vladimir Iacob este Aramis Invest, cu sediul central în Baia Mare. Compania, unde bistrițeanul deține 60% din capitalul social, e cel mai mare pro­du­cător şi exportator de mo­bilier din România, cu peste 4600 de angajați și peste 11 mil. euro profit net.

Emanoil Viciu

Emanoil Viciu. După ce a încheiat etapa TeraPlast, companie pe care a crescut-o timp de două decenii, Emanoil Viciu (bistrițean prin adopție ), nu s-a retras pe o insula, la odihnă, ci, dimpotrivă, s-a lansat agresiv în business pe cont propriu. Pe lângă companiile pe care le are în Bistrița, prin care face în general comerț cu materii prime, Viciu a pornit câteva afaceri promițătoare în Cluj-Napoca, orașul care l-a adoptat în ultimii ani. Prin OSEA Interiors și prin IDC Inova, antreprenorul și fiica sa Iris avansează în lumea designului industrial și a produselor în serie limitată. Recent, ei au deschis o fabrică de mobilier exclusivist, adresându-se pieței super-premium din România și din străinătate. În plus, familia Viciu gândește o investiție în Sovata (Mureș), un complex turistic de 5*, pe un teren deținut în centrul stațiunii.

Florin Bugnar

Florin Bugnar. Antreprenorul și consultantul bistrițean Florin Bugnar este CEO-ul companiei IntelGlobalis din Cluj-Napoca. Intelglobalis deține canalul TV online XPN Live și X Party & Networking ( XPN), cea mai mare platformă de networking din România, care a organizat în ultimii ani zeci de evenimente, în mai multe orașe din țară. La fiecare dintre acestea au participat în medie 300 de antreprenori, academicieni, ambasadori, consuli, șefi de instituții publice, oameni de cultură, profesioniști din toate domeniile, înțelegând că networking-ul, conectivitatea, relaționarea sunt elemente vitale ale activității lor. “Networking-ul, chiar dacă îl recunoaștem sau nu ca atare, este practicat de fiecare persoană, indiferent de domeniul de activitate și de nivelul funcției deținute. Diferența o face nivelul de profesionalism cu care desfășurăm această activitate esențială pentru fiecare dintre noi. Bineînțeles, networking-ul este cu atât mai important pentru persoanele din top management, antreprenori sau cei cu implicații publice, datorită celor două funcții importante pe care le îndeplinește: relații și informații. Aceste persoane menționate mai sus au o nevoie deosebită de networking pentru că sunt în poziții de vârf, unde accesul la informație și la alți factori de decizie este vital pentru a înțelege contextul corect și a putea adopta cele mai bune decizii. ” – explică Florin Bugnar. Bugnar are o bogată experiență și educație multidisciplinară. Cu studii în domeniul ingineriei mecanice, ingineria și managementul sistemelor de producție, economie, management, drept și business, el deține un doctorat în inginerie industrială. De asemenea, are experiență atât în sfera academică, didactică și în proiecte de cercetare, cât și în zona privată, cu activități de antreprenoriat, consultanță de management, reorganizare de companii în dificultate, business development, project management și lobby in business, în domenii precum industrie, sănătate, transporturi, HoReCa, evenimente, organizații non-profit și altele.

Gabi Silveșan. Comvel Mat, fondată la Cluj de bistrițeanul Gabi Silveșan, este azi unul dintre cei mai mari furnizori regionali de fier fasonat pentru construcții. În 2020, compania a avut venituri de peste 25 mil. lei și anul acesta prognozează o creștere cu cca. 100%. Antreprenorul a achiziționat de curând o fabrică în Cluj-Napoca, pe B-dul Muncii, unde funcționează producția și pe care intenționează să o extindă în următorii ani cu investiții de câteva milioane de euro. Comvel Mat este una dintre cele mai tehnologizate și automatizare fabrici de profil din România și furnizează produse inclusiv pentru depozitele de materiale de construcții din Bistrița-Năsăud.

Darius Simionca

Darius Simionca. Director executiv și asociat în grupul de firme ÎNDEMÂNAREA, unul dintre marii constructori ai județului, Darius Simionca are în derulare și afaceri care au potențial de dezvoltare la nivel regional, sau chiar național. Prima este cariera de piatră din Dornișoara (jud. Suceava), care poate deveni principal furnizor de piatră pentru construcții pe o rază de câteva județe, iar a doua, surpriză, o investiție mare în domeniul medical, la Cluj-Napoca, aflată încă în faza de proiectare, dar care ar putea aduce niște premiere chiar în reputatul centru universitar. Antreprenorul nu dorește încă să facă publice detalii despre acest proiect, dar promite că va fi o investiție foarte interesantă.

Vasile Dâncu. Bistrițeanul Vasile Dâncu – politician, profesor universitar și antreprenor – este considerat un expert în strategii, iar ceea ce a reușit el în business confirmă acest lucru. Afacerile sale sunt extrem de discrete, însă de-a lungul timpului au devenit publice investițiile în IRES (institut reputat de studii sociologice și marketing politic, vândut în 2015 antreprenorului clujean Ovidiu Turcu), mass-media (a fost investitor într-un trust de presă alături de Arpad Paszkany și Ioan Rus, trust pe care ulterior l-au vândut discretului patron de la RCS RDS, miliardarul Zoltan Teszari). Dâncu a continuat să colaboreze cu Teszari, care i-a finanțat revista de cultură și analize, SINTEZA. Vasile Dâncu a mai fost consultant de marketing politic pentru mai toți marii politicieni români din ultimele decenii.

Claudiu Pop Buia

Claudiu Pop Buia. Claudiu Pop Buia este proprietarul centrului de wellness English House din Bistrița, dar are și afaceri ce depășesc granițele județului și, în viitor, chiar ale țării. Atent la oportunitățile din piața imobiliară, Claudiu deține proprietăți în Cluj Napoca. Ca plan de viitor, antreprenorul visează să deschidă în Londra și un centru wellness, pe modelul celui din Bistrița.

Claudiu Șugar

Claudiu Șugar. Cu o podgorie amplasată la aproximativ 100 m de Salina Turda, Crama La Salina e faimoasă pentru vinurile sale albe, create cu multă pasiune în inima Transilvaniei. Simion Mureșan și bistrițeanul Claudiu Șugar, ambii mari iubitori de vinuri nobile, au pus bazele cramei în anul 2011 şi au readus astfel la viaţă povestea pe care o au de spus în lumea vinului Dealurile Durgăului, o zonă cu tradiție milenară. În paralel, Claudiu mai derulează o serie de investiții imobiliare în Cluj-Napoca. Crama este un business în sine, dar de câțiva ani a fost inclusă într-un proiect mai amplu, al acelorași investitori, care mai include restaurantul „Sarea-n bucate”, o pensiune turistică și o herghelie de cai, elemente care oferă drumeților o experiență enoturistică memorabilă, presărată cu multă voie bună.

Decebal Cotoc. Bistrițeanul Decebal Cotoc este proprietarul agenției de publicitate Amprenta Advertising, din Cluj-Napoca, investitor în media și consul onorific al Tunisiei la Cluj. Anul trecut, Decebal și omul de afaceri Ben Selma Ridha Ben Hassine, patronul Kartago Tours, și-au exprimat intenția de a construi un hotel în pădurea Făget, începând demersurile pentru acest proiect. În urmă cu 2 ani, Decebal a vândut grupului turcesc Dogan (cel care deține Kanal D) rețeaua de posturi de radio IMPULS.

Viorel Hosu. Investitorul Viorel Hosu, coproprietar al mai multor spații comerciale și birouri în Bistrița, este unul dintre cei mai importanți acționari ai PRODVINALCO din Cluj-Napoca, un brand vechi și important în domeniul producției de băuturi alcoolile. Hosu deține aici 15,63% din acțiuni, ceea ce, la prețul de azi, înseamnă 27 mil. lei. Bistrițeanul mai este implicat și în câteva proiecte imobiliare de anvergură, tot în Cluj-Napoca.

Fam. Larionesi. Grupul Campeador, înregistrat în Bistrița, a trecut de mult granițele în afara județului. Până acum, investitorii Daniel și Florin Larionesi au dezvoltat 7 ansambluri rezidențiale în 5 județe din România și în Viena, cu un total de 1.000 de apartamente livrate. Cluj-Napoca, Timișoara, București, Bistrița sunt orașele vizate pentru alte proiecte imobiliare, aflate în derulare. La începutul anului, cei de la Campeador au inaugurat în Cluj-Napoca primul apart-hotel (110 camere) unde te cazezi singur, scanând cu telefonul un cod QR, fără să ai nevoie de recepționer, o noutate pe piața hotelieră din România.

Fam. Grindean. Familia Grindean, deținătoarea brandului OZANA (benzinării, hotel, restaurante) operează de aproape 5 ani unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Cluj-Napoca, 25th Downtown Flavours, inclus, în 2019, în reputatul ghid gastronomic Gault&Millau. Analiza specialiștilor în gastronomie și customer service a inclus cca. 200 de restaurante din România, dintre care 22 au fost din Cluj-Napoca.

Vasile George Dâncu. Scriitor, organizator de evenimente culturale și fondator al editurilor Eikon și Școala Ardeleană, Vasile George Dâncu, bistrițean la origine, crede că indiferent unde și cum trăim, suntem condamnați la lectură. A face un business în domeniul cultural, adică a face profit, nu este un lucru ușor, recunoaște Vasile, după câteva decenii în branșă. “Într-o țară în care oamenii spun tot timpul „nu se poate”, e simplu să faci treabă. Nu a fost ușor să pornești ceva de la zero, dar ne-am impus. Mă gândeam că va fi o editură mică, de duminică, de cartier, că voi scoate trei titluri pe anotimp, dar am văzut că lumea venea tot timpul să publice și în prezent scoate 300 de volume pe an, tiraje mari sau mici. A trebuit să-mi iau rolul în serios, a trebuit să îi iau pe ei în serios și așa m-am impus. Au contat, bineînțeles, și colegii, și autorii, și oamenii care au avut încredere în mine” – spunea, Vasile, într-un memorabil interviu, acum câțiva ani.

Gabriel Molnar. Cel mai mare lanț de florării din România, Magnolia, este o afacere care a pornit la Bistrița, în 1997, fondată de Gabriel Molnar. Pe atunci, era o florărie clasică, în care însă clienții primeau o atenție nemaivăzută. Apariția Internetului a fost însă factorul decisiv pentru explozia brandului Magnolia, care a început brusc să aibă acoperire în toată țara și chiar dincolo de granițele ei. Florăriile online sunt astăzi ceva foarte comun, însă Magnolia e unul dintre numele care au pus bazele acestui tip de afacere, în anii 2000. Compania, cu depozite, magazine proprii și francize în toată țara, a închis anul 2020 cu venituri de 38,6 mil. lei, profit net de 3,4 mil. lei și 100 de angajați.

Gheorghe Cocian

Gheorghe Cocian. Bistrițean de origine (din Târlișua), a absolvit Institutul Politehnic Traian Vuia din Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială, în anul 1967. A urmat cursuri de perfecționare în domeniul managementului pentru directori de fabrică la Universitatea Tennessee, SUA și la firma Siemens Germania. Din 1969 este angajat al ELBA, deținând, de-a lungul timpului, mai multe funcții: inginer, șef de atelier, șef de birou, șef de serviciu. Din 1990 este Director General al ELBA și din 1995 Președinte al Consiliului de Administrație. Pe parcursul ultimilor 20 de ani a transformat ELBA într-o firmă modernă, lider național pe piața corpurilor de iluminat, cu capital 100% românesc. Totodată, a fost catalizatorul dezvoltării firmei în domeniul automotive, făcând din firmă un centru regional de competențe pentru cercetare și dezvoltare, mai ales în concepția 3D, optică, reologie, electro-mecanică, plasturgie. Cocian este membru fondator al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, membru fondator al Bursei Române de Mărfuri și președinte onorific al asociației Pro Philarmonia Timișoara. A fost distins cu peste 50 de premii, diplome și distincții la nivel național și internațional. Deține o importantă expertiză în domeniile: General Lighting, Automotive Lighting, Lean Manufacturing, Change Management.

Eliodor Coptil

Eliodor Coptil. Bistrițean, tot din Târlișua, controlează în acest moment compania Cons Electrificarea Instal (CEI), cel mai mare constructor de rețele electrice din partea de vest a țării. De un deceniu, CEI asigură și mentenanța pentru liniile electrice de distribuție de joasă și medie tensiune ale ENEL. În plus, alături de partenerul său de business Horațiu Rada, bistrițeanul Coptil îmbuteliează și comercializează faimoasa apă AUR’A, cu conținut ridicat de aur și beneficii miraculoase pentru sănătate. Compania respectivă poate produce 2 mil. de sticle cu apă în fiecare lună, din care mare parte merge la export, în Franța, Austria, Germania, SUA sau Quatar. În România, AUR’A poate fi găsită în rețelele Selgros și Mega Image. AUR’A este prima apă din România premiată cu trei stele de aur, la Bruxelles, de către Institutul Internațional pentru Gust și Calitate cu distincția Superior Taste Award. Dupa 3 ani consecutivi cu câte 3 stele de aur, AUR’A a ajuns primul produs românesc recompensat cu Crystal Taste Award, o recunoastere cu care se pot mândri puține produse din lume. Investița inițială în AUR’A, a fost de cca. 5 mil. euro.

Fam. Petruț. Bistrițenii de la Dacia Asphalt și Construct Perom au devenit în ultimul deceniu unii dintre cei mai mari constructori de drumuri din Cluj, mutându-și practic afacerea de la Bistrița în mai marele oraș vecin. Familia Petruț a reușit venituri de 174 mil. lei în 2020, prin cele două firme, și un profit net cumulat  de 5,2 mil. lei. Numărul angajaților a depășit 200. Surse din mediul de business spun că familia Petruț deține și un hotel în Cluj-Napoca.

Fam. Pătrașcu & Co. Un grup de investitori bistrițeni a preluat de câteva luni controlul la PREBET Aiud (jud. Alba), unul dintre cei mai mari producători de betoane prefabricate pentru infrastructura rutieră. Bistrițeanul Mathe Francisc, avocat și antreprenor este în acest moment președinte al Consiliului de Administrație la PREBET Aiud, ca reprezentant al investitorilor, care dețin cca. 30% din companie, prin mai multe companii. Potrivit BVB, două firme bistrițene, GES-GREEN Energy Specialists și ACORD Construct Alt SRL, dețin 17, 5% respectiv 12% din acțiunile PREBET. Prima, cu sediul în Bistrița, este controlată în proporţie de 99,99% de Doxy Com SRL, societate deţinută la rândul ei integral de jucătorul de tenis Bucur Cristian Pungovschi. A doua, tot cu sediul în Bistrița, e controlată în proporţie de 99,9% de către Claudia Botoşer, o apropiată a familiei Pătrașcu (Casa de Investiții Alianța SA, parcul fotovoltaic de la Lechința, Fiscal Pătrașcu etc). Din CA de la PREBET mai face parte un alt avocat bistrițean, Alin Moruțan. Recent, PREBET a anunțat achiziția a 5% din ROCA Investments, la un preț total de 2,1 mil. euro, companie care deține participații la mai multe firme românești, inclusiv pachetul majoritar la ELECTROPLAST Bistrița. Între acționarii mari ai ROCA se numără Andrei Cionca (CITR), frații Pavăl (DEDEMAN), Theodora Popa (TRANSAVIA), Dan Șucu (MOBEXPERT).

Bogdan Găurean. Unul dintre cei mai bine cotați avocați bistrițeni dar și din România, Bogdan a fondat la București, cu mai bine de 15 ani în urmă, societatea de avocatură Găurean&Asociații. De la bun început, avocații lui Bogdan și-au propus o abordare diferită în relația cu clienții. Aceștia din urmă primesc o experiență completă, prietenoasă dar neinvazivă, fiind însoțiți la fiecare pas de sfatul și protecția legală a celor de la Găurean&Asociații. Bogdan a deținut la un moment dat recordul de cel mai tânăr (la doar 23 de ani) avocat din Baroul Bistrița-Năsăud și de cel mai tânăr (27 de ani) manager al Oficiului Național al Registrului Comerțului. Casa de avocatură din București acoperă domenii precum: Drept Penal, Drept Comercial, Dreptul Familiei, Contencios Administrativ și Fiscal, Dreptul Muncii și Executare Silită, Drept fiscal, Drept Bancar, Drept Imobiliar și Construcții, Proprietate intelectuală, Concurență & Antitrust. Printre clienții ei se află importante corporații multinaționale și antreprenori din diverse domenii, bănci și alte instituții financiare, companii de stat, instituții ale statului român și persoane fizice.

Emil Morariu

Emil Morariu. În 2007, se întâmpla una dintre cele mai mari tranzacții de business din România până la acel moment: Heineken cumpăra compania Bere Mureș (cea care a inventat berea la pet și brandul Neumarkt), pentru 150-180 mil. euro (cifra oficială nu a fost dezvăluită). Puțini știu că unul dintre artizanii și beneficiarii acesteia a fost un bistrițean: Emil Morariu. Mutat în Târgu Mureș de câteva decenii, Morariu a fost fondator al companiei și acționar important, alături de doi mureșeni. La vânzarea către Heineken, Morariu a încasat peste 30 mil. euro. S-a reorientat către domenii mai puţin solicitante: imobiliarele şi energia eoliană. O parte din bani (cca. 6 mil. euro) i-a investit alături de fiica sa Adina într-un hotel spectaculos din Târgu Mureș, PRIVO, care a câștigat deja numeroase premii. O altă parte din bani a mers spre Brașov, în spații logistice, unde este căsătorită cealaltă fiică a sa. Emil Morariu este fratele proprietarului Pensiunii Morariu, situată la ieșirea din Bistrița spre Năsăud.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*