Geto-Dacia, prima firmă care a început construcțiile în Parcul Industrial

Geto-Dacia, prima firmă care a început construcțiile în Parcul Industrial

Compania Geto-Dacia Construcții Pasive a demarat investiția de 1,01 mil. euro promisă în Parcul Industrial Bistrița-Sud, unde a concesionat o parcelă de 2800 mp. La finalul lunii septembrie, hala de producție de cca. 500 mp și imobilul de birouri vor fi gata pentru începerea activității. În acest moment, platforma de beton a halei e turnată și stâlpii metalici de susținere sunt montați, în paralel desfășurându-se construcția clădirii de birouri.

Aproape 4 luni a durat procesul de autorizare a construcțiilor, autoritățile locale mișcându-se extrem de lent, deși Consiliul Local este proprietarul parcului industrial de la Sărata. Geto-Dacia va construi aici case de lemn la comandă, care vor fi ulterior demontate și livrate beneficiarilor din Franța și Italia și din ce în ce mai mult și din România. Cristi Munthiu, consultantul care se ocupă de marketing pentru Geto-Dacia, spune că piața românească este tot mai atrasă de casele de lemn bine făcute, care au numeroase avantaje față de cele zidite. “Întâi de toate, timpul de livrare. O casă de peste 200 mp, firma bistrițeană o predă la cheie în maximum 2 săptămâni. Apoi, lemnul este un termoizolant mult mai bun decât betonul, sau alte materiale. În combinație cu un strat bun de vată bazaltică, peretele va ține iarna gerul afară și nu va permite căldurii să intre în timpul verii. Pereții unei case din lemn respiră mult mai bine decât ai unei structuri zidite, deci mucegaiul e aproape exclus. Durata de viață a unei astfel de case, considerent aproape decisiv pentru români, nu este mai redusă decât în cazul construcțiilor clasice, acest argument fiind o preconcepție cauzată de lipsa de informare. Mai este un avantaj mare, casa de lemn poate fi instalată aproape oriunde, fiind transportată pe segmente care vor fi montate la locația beneficiarului“, susține Cristi Munthiu. Costurile unei case de lemn, finisată la cheie, încep undeva de la 460 euro/mp, deci comparabile cu costurile unei case din zidărie.

Compania Geto-Dacia este deținută de Sorin Hangan și Cristian Vlad și își propune să creeze în parcul industrial 71 de locuri de muncă. Recent, firma a depus un proiect pe fonduri guvernamentale, în valoare de 100000 euro, pentru a achiziționa utilaje necesare unei noi linii de business: fabricarea profilelor de lemn pentru ferestre.

Categories: Business in top

About Author