Gigantul ROMCAB pregătește ieșirea din insolvență. Patru firme bistrițene au de recuperat peste 10 mil. lei

Gigantul ROMCAB pregătește ieșirea din insolvență. Patru firme bistrițene au de recuperat peste 10 mil. lei

Gigantul ROMCAB Târgu Mureș, unul dintre cei mai mari producători de cabluri din România, anunţă o cifră de afaceri de 173 milioane EUR la finalul lui 2020, în creştere cu aproape 88% faţă de anul precedent. În termeni de profitabilitate, anul 2020 a marcat o revigorare, pierderea înregistrată de companie reducându-se la jumătate faţă de anul 2019.

Patru companii bistrițene stau la rând să recupereze în total peste 10 mil. lei, creanțe acceptate în dosarul de insolvență. În tabelul creditorilor, s-au aliniat și Art Investment&Management, GM Ecoinstal, Comat Trading și Teraplast, companii bistrițene care au derulat afaceri cu Romcab. Primele două sunt controlate de antreprenorul Emanoil Viciu și au de recuperat 0,8 respectiv 4,4 mil. lei. Ultima, cu Dorel Goia acționar principal, are de recuperat 4,7 mil. lei. Comat Trading (cu 15 acționari persoane juridice) are o creanță de 0,7 mil. lei.

“Activitatea din ultimii patru ani a fost marcată de pierderi, însă Romcab a reuşit să depăşească provocările aduse de insolvenţă, înregistrând o creştere semnificativă şi constantă a cifrei de afaceri, de la 37 milioane EUR în 2017, la 173 milioane EUR în 2020, capacitatea de producţie a companiei rămânând intactă în tot acest timp. În perioada marcată de criza sanitară mondială, Romcab a reuşit să îşi menţină activitatea neîntreruptă, anul 2020 marcând o revenire a volumului de business la un nivel comparabil cu cel înregistrat în perioada anterioară demarării procedurii de insolvenţă”, declară Zoltan Prosszer, Administrator Special, Romcab.

Romcab a intrat în insolvenţă la propria cerere la începutul anului 2017 şi a revenit pe 4 martie 2021 la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, pe fondul confirmării planului de reorganizare depus şi asumat de Administratorul Special. Acţiunile Romcab au înregistrat pe bursă o creştere însemnată a cotaţiei, depăşind rapid dublul valorii înregistrate la momentul blocării, pe fondul unui volum de tranzacţionare ridicat.

Conform datelor preliminare, pentru primul trimestru din 2021, compania a raportat o cifră de afaceri de 62 milioane euro, în creştere cu 70% faţă de perioada similară a anului trecut.

“Pentru 2021, tendinţa de creştere este una clară. Deşi ne aflăm în perioada de reorganizare, am reuşit să menţinem contractele cu clienţii şi furnizorii, am revenit la acelaşi număr de angajaţi ca înainte de insolvenţă şi am demarat procesul de atragere de noi surse de finanţare prin încheierea unui contract de credit în valoare de 23 milioane de euro în luna martie a acestui an. Putem spune că ne îndreptăm cu paşi siguri către recâştigarea poziţiei de lider de piaţă şi estimăm că vom ieşi din insolvenţă mult înainte de termenul prevăzut în planul de reorganizare, respectiv cel de-al treilea an din perioada de reorganizare. Ceea ce am reuşit până acum este o performanţă remarcabilă, într-un timp record, în contextul în care, conform datelor de care dispunem, mai puţin de 2% din companiile care intra sub incidenţa Legii Insolvenţei reuşesc să se reorganizeze”, adaugă Zoltan Prosszer, Administrator Special, Romcab.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*