Guvernul va investi 94 mil. lei, din surse proprii, în siguranța Lacului Colibița

Până în 2028, statul român va investi, din surse proprii, cca. 94,2 milioane de lei în mărirea gradului de siguranță a lacului Colibița – arată un document publicat recent de Secretariatul General al Guvernului.
“Deoarece proiectul nu a obținut finanțare din fonduri externe nerambursabile conform comunicare MIPE nr.6212/19.04.2023, finanțarea acestui proiect se va asigura din venituri proprii ANAR și buget de stat.” – se arată în documentul menționat.
Valoarea actualizată a proiectului respectiv este de 95,8 mil. lei, din care au fost cheltuiți 1,65 mil. lei, până la finalul anului 2023. În 2024, nu au fost alocate fonduri. Investiția va fi coordonată de Administrația Națională Apele Române (ANAR).
În martie 2019, Guvernul a aprobat obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa”, de altfel fiind și începută golirea parțială a lacului, însă proiectul nu a primit finanțare europeană întrucât JASPERS, parteneriatul de asistență tehnică între trei membri (Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), nu și-a dat acordul pentru lucrările pe care ABA Someș-Tisa dorea să le facă pe cursul râului. Sesizați de ONG-uri, consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița, propunând ”o soluție prietenoasă cu mediul”. Ulterior, studiul de fezabilitate a fost refăcut integral, iar noile documentații au fost aprobate de Apele Române și Ministerul Mediului.
În 2022, Guvernul a reaprobat obiectivul de investiții, propunându-și să obțină fonduri europene prin POIM. Valoarea proiectului era de 95,8 mil lei, adică exact cea de astăzi. Proiectul acesta nu a reușit să intre pe lista celor finanțate din bani europeni.