Gabriel Lazany nu crede că se va închide niciun spital din Bistrița-Năsăud

Gabriel Lazany nu crede că se va închide niciun spital din Bistrița-Năsăud

Recent au apărut zvonuri cum că la nivel național mai multe spitale mici ar urma să fie comasate, pe listă fiind și Spitalul Orășenesc Beclean și Preventoriul Ilișua. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany nu crede că cele două unități medicale vor fi închise. 

“Eu am văzut lista cu spitalele acestea de aproximativ 2-3 ani de zile. E un masterplan pe sănătate făcut la solicitarea Comisiei Europene de către o echipă de specialiști din Luxemburg. Părerea mea pur personală este că nu va închide niciun spital. De la noi ar fi vorba de Spitalul Beclean și de Preventoriul TBC de la Ilișua. Ele sunt niște unități medicale care, în mare parte, sunt susținute cu fonduri de la consiliile locale, ca și Spitalul Județean, nu sunt subordonate Ministerului Sănătății. Câtă vreme Ministerul Sănătății nu este încărcat ca să spun așa de costuri suplimentare nu văd de ce le-ar închide“, a declarat astăzi la o conferință de presă Lazany.

Managerul Spitalului Județean a explicat că materplanul respectiv prevedea spre exemplu transformarea Spitalului Orășenesc Beclean în Policlincă.

“Părerea mea este că spitalele publice trebuie să existe, dar eu aș regândi structura lor funcțională pentru că este inutil și aberant să ai două secții de chirurgie generală și, terapie intensivă la o distanță de 15-20 de minute cu mașina una de cealaltă și să fie un deficit major de secții cu specific cronic pentru pacienții care necesită îngrijiri de lungă durată. Sunt niște specialități care sunt și foarte profitabile. Eu, unul, dacă aș fi managerul oricăruia din cele două spitale (n.red. Beclean sau Năsăud) aș regândi structura. Spitalul din Beclean are psihiatria de cronici care îl ține la suprafață, ar fi putea fi luat ca exemplu de Spitalul Năsăud”, a mai completat Lazany.

Potrivit statisticilor, din totalul bolnavilor care ajung la spital, 73% sunt tratați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, iar restul ajung la spitalele din Năsăud și Beclean sau la clinicile private.

Categories: Local

About Author