Iulius Dumitru, consultant financiar: Ce bani mai pot accesa IMM-urile în lunile următoare?

Iulius Dumitru, consultant financiar: Ce bani mai pot accesa IMM-urile în lunile următoare?

Iulius DUMITRU
www.ideas.ro

România a negociat cu Uniunea Europeană un sprijin financiar pentru țara noastră de 800 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea Guvernului de 200 milioane de euro, așadar avem o alocare de 1 miliard de euro pentru IMM-uri.

După discuții cu Comisia Europeană, s-a hotărât ca repartizarea acestei sume să fie următoarea:

 • Vouchere de consum și turism, pentru a încuraja consumul intern. Aceste vouchere vor fi acordate gratuit salariaților care au fost afectați de pandemie. De asemenea, se prelungește valabilitatea voucherelor de turism emise în anul 2019 până în luna mai 2021.
 • Granturi (finanțări nerambursabile) pentru capital de lucru, în vederea sprijinirii IMM-urilor pentru reluarea activității: refacerea stocurilor de materii prime, capital de lucru, plata echipamentelor de protecție pentru salariați în starea de alertă care va urma etc.
 • Granturi (finanțări nerambursabile) pentru investiții în IMM-urile care doresc să-și extindă activitatea și să achiziționeze linii tehnologice și echipamente performante noi, de ultimă generație.

Menționăm că această sumă de 1 miliard de euro este în plus față de alocarea financiară de 3 miliarde euro existentă deja prin programul IMM Invest, program prin care se pot obține credite garantate de statul român pentru capital de lucru și pentru investiții prin intermediul a 22 de bănci înscrise în program.

Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri și Ministerul Fondurilor Europene preconizează deschiderea altor programe dedicate finanțării IMM-urilor, cum ar fi:

 • Finanțări dedicate unităților de cazare, în sumă fixă și intensitate de 100%, pentru achiziționarea de instalații fotovoltaice (maximum 27.000 euro) și pentru implementarea de măsuri de distanțare socială (panouri despărțitoare etc etc – maximum 23.000 euro).
 • Programul de microindustrializare – maximum 450.000 euro cu o intensitate a finanțării nerambursabile de 90%.
 • Programul de comerț și servicii – maximum 250.000 euro, de asemenea cu o intensitate a finanțării nerambursabile de 90%.
 • Programul femeia manager.
 • Programul StartUp Nation 2020, cu accent pe inovare, digitalizare și tehnologie.
 • Programul ScaleUp Nation, cu accent pe IMM-urile care se pot dezvolta vertiginos în context internațional astfel încât să avem și alte companii ”unicorn” în afară de UiPath.
 • Relansarea Programului Operațional Regional 2.1 (microintreprinderi) și 2.2 (mici și mijlocii) – îmbunătățirea competitivității IMM-urilor – prin care se pot obține finanțări nerambursabile de până la 1 milion de euro, cu o intensitate de 70%. Se preconizează suplimentarea cu 1 miliard de euro a acestei scheme de finanțare nerambursabilă.
 • Suplimentarea programului IMM Invest cu încă aproximativ 1 miliard de euro, dacă va exista cerere din partea mediului de afaceri și a băncilor. Referitor la IMM Invest, cele mai mari două bănci din România, BCR și Banca Transilvania au declarat că au fiecare în jur de 20.000 de cereri de creditare în procesare prin acest program. Verificarea cererilor și acordarea creditelor poate dura între 3-5 zile pentru capital de lucru și 10-15 zile pentru investiții.

În plus față de oportunitățile de finanțare oferite de Guvernul României în contextul pandemiei Covid-19, IMM-urile românești au la dispoziție și alte scheme de finanțare nerambursabilă oferite direct de către Comisia Europeană, așa numitele programe comunitare. De asemenea, pentru startup-uri sunt disponibile acceleratoare de afaceri la nivel european, precum și numeroase fonduri de investiții private dornice să investească în afacerile viitorului.

Pentru o detaliere a tuturor instrumentelor financiare disponibile în perioada imediat următoare și pentru a identifica cea mai potrivită abordare pentru compania dvs, vă rugăm să ne contactați pentru o discuție aplicată și gratuită.

Despre autor

Iulius Dumitru este fondator și Managing Partner al platformei de consultanță www.ideas.ro, care oferă servicii de consultanță financiară, accesarea de finanțări, fuziuni și achiziții de companii, marketing și dezvoltarea afacerii, IT și tehnologie. Ideas.ro mai oferă servicii de strategie financiară, Iulius Dumitru fiind reprezentantul în România al unor fonduri de investiții globale. Pentru detalii și contact accesați www.ideas.ro.

Categories: Local, Opinie

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*