Iulius Dumitru, consultant financiar: Ce surprize are programul IMM Invest?

Iulius Dumitru, consultant financiar: Ce surprize are programul IMM Invest?

Iulius Dumitru
IDEAS.ro

După aproape două săptămâni de la reluarea programului, pe platforma www.imminvest.ro sunt înregistrate 80.350 de intrări, însă doar 47.500 de firme au solicitat de fapt garanții pentru credite de investiții și pentru capital de lucru.

PRECIZARE! Numărul total de înregistrări NU reprezintă numărul de IMM-uri înscrise. În numărul total de înregistrări se regăsesc și IMM-urile care au înscrieri repetate în aplicație, ca raspuns la CLARIFICĂRILE solicitate de operatori! 

  • Sunt de două ori mai multe solicitări pentru investiții decât pentru capital de lucru.
  • Cu toate că băncile partenere preferă să lucreze cu societăți bancabile, fondul de garantare – ca reprezentant al statului român – insistă să fie finanțate și societățile ne-bancabile, dar care știu foarte bine ce vor să facă cu banii și care demonstrează că există piață pentru produsele/serviciile lor.
  • Pentru capital circulant băncile nu vor solicita alte garanții în afara celor oferite de fond prin IMM Invest. Pentru investiții vor putea fi luate în garanție și mijloacele fixe ce vor fi achiziționate.
  • Urmează partea cea mai grea a programului, până acum s-a făcut doar o verificare a eligibilității din punct de vedere al statutului de IMM. Așadar, pregătiți-vă bilanțul, balanțele de verificare, contul de profit și pierdere, fluxul de numerar și toate actele companiei!
  • Cele mai mari două bănci partenere în program (BCR și Banca Transilvania) declară că și-au ajustat destul de mult normele de creditare și că vor face toate eforturile necesare pentru a sprijini cu adevărat mediul de afaceri românesc. În condițiile de dinainte de criză, doar 2 din 10 IMM-uri românești erau bancabile.

Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei. Sunt discuții avansate pentru mărirea plafonului de garantare prin acest program, urmează ca băncile partenere și IMM-urile înscrise să transmită primele semnale.

AVANTAJELE CREDITULUI GARANTAT IMM INVEST

  • Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere!
  • Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire.
  • Nu plătiți comision de rambursare anticipată!
  • Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!
  • 22 de bănci partenere în program.

Foarte curând, un program de tipul IMM Invest va fi disponibil și pentru întreprinderile mari, pentru profesiile liberale, precum și pentru cabinetele medicale ale medicilor de familie.

Ministerul Fondurilor Europene pregătește un program de 1 miliard de euro pentru relansarea operatorilor economici prin: granturi (finanțări nerambursabile) directe pentru capital de lucru, vouchere de consum, ajutoare de stat, subvenționarea salariilor pentru persoanele aflate în șomaj tehnic.

Platforma IDEAS.ro, prin reprezentanții ei, vă stă la dispoziție cu orice alte informații legate de posibilitățile de finanțare existente în această perioadă pe piață, precum și pentru sprijin concret în accesarea creditelor prin programul IMM Invest.

Ziarul BistrițaBusiness.ro, fundația Bistrița Business Club și platforma de consultanță www.ideas.ro pregătesc o primă dezbatere cu mediul de afaceri bistrițean legată de programul IMM Invest! Vești în curând.

Despre autor

Iulius Dumitru este este fondator și Managing Partner al platformei de consultanță www.ideas.ro, care oferă servicii de consultanță financiară, accesarea de finanțări, fuziuni și achiziții de companii, marketing și dezvoltarea afacerii, IT și tehnologie. Ideas.ro mai oferă servicii de strategie financiară, Iulius Dumitru fiind reprezentantul în România al unor fonduri de investiții globale.

Categories: Local, Opinie

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*