Marea licitație de peste 52 mil. euro, pentru reabilitarea tronsonului Bistrița-Dumitra, a fost lansată!

Marea licitație de peste 52 mil. euro, pentru reabilitarea tronsonului Bistrița-Dumitra, a fost lansată!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat pentru 10 mai a.c. licitația privind drumul național DN17C, tronsonul dintre Bistrița și Dumitra, investiție estimată la 261,7 mil. lei (52,8 mil. euro).

Tronsonul respectiv, cu o lungime de numai 7,82 km dar de o complexitate ridicată, face parte din drumul național secundar ce leagă localitățile Bistrița și Vișeu de Sus (Maramureș).

În varianta inițială analizată de Ministerul Transporturilor, lucrarea ar fi costat 279,3 mil. lei, însă estimarea a fost redusă ulterior la 261,7 mil. lei. Durata de execuție va fi de doi ani.

”În prezent drumul existent este asfaltat cu zone aflate în diferite stadii de degradare, având un profil tip mixt, cu lățime variabilă cuprinsă între 7 și 8 metri și structură rutieră care prezintă fisuri și deformații (…). Au fost identificate fenomene active de alunecare pe suprafețe extinse, care se întind mult în afara zonei drumului, atât pe amonte, cât și pe aval”, reiese din Nota de fundamentare.

Traseul actual se încadrează cu greu chiar și în limitele unui drum de clasa tehnică IV, geometria curbelor existente permițând vitezele de proiectare de 25 – 30 km/h – se mai arată în Nota de Fundamentare. Proiectul prevede pe toată lungimea drumului dispozitive de colectare, dirijare și evacuare a apelor de suprafață și înlocuirea a 21 de podețe. În plus, se vor monta dispozitive laterale pentru siguranța circulației – parapeți de siguranță tip H2, H3.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*