METAIR laudă ROMBAT pentru rezultatele din S1 – 2019

METAIR laudă ROMBAT pentru rezultatele din S1 – 2019

Grupul sud-african Metair, din care face parte și Rombat, a anunțat rezultate excelente în primele șase luni din 2019. Veniturile Metair au crescut cu 19%, la 325 mil. euro, ia profitul operațional cu 21%, la 30,6 mil.euro. Acționarii Metair sunt mulțumiți de rezultatele foarte bune obținute de Rombat în România – a declarat Theo Lock, CEO al grupului.

„Te stingi ca o baterie de Bistriţa!”. De la această realitate a plecat în 1990 compania Rombat, ca să ajungă astăzi unul dintre cei mai mari producători europeni de acumulatori, recunoscut pentru calitatea produselor. Afacerea a fost fondată în 1980, sub numele de Acumulatorul Bistrița, o secție a CICM. Zece ani mai târziu, secția se transformă într-o uzină de stat în toată regula numită Acumulatoare Bistrița, după care, în 1991, devine Rombat, societate de stat pe acțiuni. Privatizarea începe în 1994 si se finalizează în 1996, angajații fiind cei care ajung proprietarii afacerii.

În 2012, acționarii principali au decis să vândă părțile lor către grupul sudafrican Metair. Rombat este acreditată în calitate de furnizor regional în panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, este furnizor pentru uzina PSA Peugeot Citroen din Slovacia (din 2008), iar din 2011 este și furnizor pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia. Începând din acest an este și furnizor oficial pentru uzina Ford din Craiova.

„Am plecat de la 200.000 de baterii de calitate slabă şi acum vindem anual peste 2 milioane de baterii apreciate în toată lumea. Eu spun că am avut viziune și curaj, în anii 1990. Am știut că trebuie să elaborăm o strategie de dezvoltare. Am decis atunci să renunțăm la produse cum ar fi bateriile industriale și să mizăm pe acumulatorii auto. Am dezvoltat relația cu producătorii de automobile și am intrat în zona de after-market pe export, am introdus, mai recent, bateriile start-stop. Am instruit personalul de middle și top management la școli prestigioase, pentru a avea un management profesionist. Am făcut investiții masive în protecția mediului și în retehnologizare, conștienți că fără calitate toată zbaterea este fără sens. Din 1990 până acum am investit aproape 100 de milioane de euro în Rombat. Iar povestea noastră merge înainte, acum la un alt nivel” explică Ioan Repede, directorul general al companiei, unul dintre principalii artizani ai acestei transformări.

 Rezultate în 2018

Rombat și-a crescut cifra de afaceri cu cca. 8% în 2018 față de anul precedent, ajungând la 415,8 mil. lei (89,4 mil. euro). Compania a avut anul trecut un profit net de 26,6 mil. lei (5,7 mil. euro), în creştere cu 26% faţă de anul precedent, şi un număr mediu de 727 de angajaţi, potrivit datelor publice.

Cel mai important eveniment din 2018 însă a fost preluarea a 35% din acțiunile Prime Motors Industry, producător de baterii lithium-ion și vehicule electrice. Prin acest parteneriat, Rombat face un prim pas spre piața automobilelor propulsate electric, urmând să dezvolte, lângă București, o fabrică pentru producția a 1.000.000 de celule Lithium-Ion.

Tot în 2018 compania a finalizat un program de investiţii de 3,35 mil. euro, pentru modernizarea a trei linii de asamblare existente şi pentru achiziţionarea unei noi linii de asamblare baterii. Acționarii sud-africani s-au declarat foarte mulțumiți de activitatea din 2018 a companiilor care fac parte din grupul Metair.

“A fost o performanță-record, niște rezultate fantastice ținând contde provocările și volatilitatea din piață. (…) Rombat s-a descurcat bine, crescându-și profitul cu 26% față de anul anterior” a declarat Theo Loock, CEO al Metair Group.

 Prognoză pentru 2019

În ultimii 4 ani, Rombat a adăugat peste 130 de milioane lei la capitolul venituri, cu creșteri substanțiale în fiecare exercițiu. Profitabilitatea afacerii a crescut și ea simțitor. Deși domeniul în care activează este într-o transformare rapidă la nivel global, Rombat se adaptează foarte bine și prognozează o creștere între 5-10% și în 2019.

Investiția din Prime Motors va începe să dea roade, odată ce linia de fabricaţie a celulelor de tip lithium-ion va fi în funcțiune. La început de an, Rombat s-a alăturat organizației Amerigo International și a participat, în aprilie, în Franța, la prima convenție a acesteia. Amerigo International este practic o companie dezvoltată de Automotor France, unul dintre cei mai mari distribuitori de piese și componente auto la nivel mondial.

În strategia sa de expansiune, Automotor France a creat Amerigo International, o companie-rețea, cu activități și membri pe cinci continente. Obiectivul principal al acesteia este dezvoltarea membrilor ei, în special cei din țările emergente, la nivel comercial. Tot în primăvara care a trecut, firma bistrițeană a devenit partener cu Asociatia Cluburilor Porsche din Franta, susținând împreună evenimentul Porsche Spring Meeting, din Franța.

La nivel de grup, Metair este un concern tot mai solid, care începe să capete relevanță în piața globală. Prin subsidiarele sale, Metair furnizează acumulatori în Africa de Sud, Europa, Turcia și Rusia. Strategia investitorilor este de a atinge potențialul maxim în afacerea cu acumulatori clasici și de a deveni un nume important în producția de tehnologie bazată pe lithium-ion, unde Prime Motors și Rombat vor juca un rol decisiv.

“Există toate condițiile ca pe termen scurt și mediu să ne atingem țintele stabilite. Clienții noștri europeni, în special, așteaptă din partea noastră, să le oferim pe lângă produsele clasice și soluții inovative, adaptate viitorului. Suntem bine poziționați în piață astfel încât să beneficiem de tranziția aceasta masivă către vehicule propulsate exclusiv cu energie electrică” a mai spus Theo Loock.

Categories: Business in top

About Author