METAIR și ROMBAT anunță că au finalizat fabrica de baterii lithium-ion din București

METAIR și ROMBAT anunță că au finalizat fabrica de baterii lithium-ion din București

Grupul sud-african METAIR, care deține și ROMBAT, a anunțat ieri că a finalizat complet fabrica de baterii lithium-ion de lângă București și că producția va începe în al doilea trimestru din 2020. În plus, grupul a primit o ofertă pentru vânzarea unei părți din divizia de baterii, pe care o va discuta cu investitorii.

Fabrica din București a însemnat o investiție totală de 13,6 mil. euro, realizată integral de Rombat SA, și are o capacitate de producție între 600.000 și 1 milion de celule lithium-ion pe an.

În februarie 2018, Metair a cumpărat, prin intermediul Rombat, cu 1 mil. de euro, o parte din compania românească Prime Motors (redenumită Prime Batteries), care a devenit pentru grup centrul de cercetare și de producție al bateriilor lithium-ion. Prime Batteries va oferi tehnologie și expertiză pentru noua fabrică a Rombat de lângă București.

În 2012, Metair a cumpărat cu 43 de mil. euro compania Rombat SA Bistrița, unul dintre cei mai mari producători de acumulatori auto din Europa.

Metair este un business listat la bursa din Johannesburg și deține un portofoliu de companii internaționale care activează în producția, distribuția și vânzarea de acumulatori auto și componente pentru automotive. În urmă cu un an, grupul a decis să separe activitățile legate de acumulatori auto de cele legate de componente pentru automotive, considerând că cele două linii de business pot crește mult mai bine separat.

Recenta ofertă pentru vânzarea unei părți din divizia de baterii (cu fabrici în Africa de Sud, Turcia și România) va fi discutată în curând cu investitorii care dețin Metair, însă ea trebuie văzută în contextul în care grupul a anunțat de mai multe ori că își dorește noi parteneri, noi investitori, împreună cu care să crească afacerea. Cel mai probabil, nu va fi vorba de o vânzare integrală a unei fabrici, ci de asocierea cu un nou investitor.

 

Categories: Business in top

About Author