Oficial: Guvernul a dat undă verde pentru 100.000 de lucrători străini în România

Oficial: Guvernul a dat undă verde pentru 100.000 de lucrători străini în România

Oficial, 100.000 de cetăţeni din state non-UE pot veni să lucreze anul acesta în România, contingent dublu faţă de anul anterior. Guvernul a aprobat ieri proiectul de hotărâre privind acest lucru.

„În acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admişi pe piaţa forţei de muncă din Ro­mânia pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al cons­truc­ţiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în resta­urante, hoteluri, panificaţie etc”, au transmis reprezentanţii Minis­terului Muncii.

Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acest state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.

Pe parcursului anului 2021, companiile ce activează în România au listat peste 300.000 de joburi noi, potrivit unor date publicate de eJobs.

Categories: Local, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*