OPINIE: Fraților, să-i ardem pe rug pe Goia, Dan Steel, Niculae, Trump și Neil Armstrong! Poate și pe Gicuță Hagi…

OPINIE: Fraților, să-i ardem pe rug pe Goia, Dan Steel, Niculae, Trump și Neil Armstrong! Poate și pe Gicuță Hagi…

Ar fi interesant de realizat un studiu în această perioadă despre ce se întâmplă în mintea oamenilor care stau în case, „feriți” de năpasta numită Covid-19. Pare-se că o criză poate scoate tot ce e mai bun din oameni, dar de cele mai multe ori scoate tot ce e mai rău.

Cu atâta timp liber la dispoziție, oamenii se refugiază pe Facebook, unde devin experți în tot felul de probleme. Nu mai e valabil că toți se pricep la politică și la fotbal. De acum, toți sunt specialiști și în economie, în sănătate, în legislație, chiar în viitorul Planetei. Toți comentează cu patos, unii par serioși, alții miștocăresc, unii ridică probleme personale, alții probleme globale, unii au treabă cu primarul din sat, alții cu Donald Trump și Neil Armstrong, care, mincinosul, nu ar fi ajuns pe Lună.

Din sutele de comentarii lăsate la articolele de presă ne dăm seama cât de nocivă este combinația aceasta între “libertatea extremă de exprimare” – favorizată de rețelele de socializare, în special Facebook – și plictiseala oamenilor forțați să ia o pauză lungă de la gândurile și preocupările lor de zi cu zi.

La un articol despre cum o companie mare locală se străduie să nu trimită în șomaj tehnic niciun om, o doamnă ne-a trimis o fotografie cu un camion încărcat cu bușteni, strigând că are – cu asta – dovada hoției din pădurile bistrițene și provocând, în lanț, zeci de alte comentarii de același gen, în legătură cu companiile care se ocupă cu exploatarea forestieră.

Ieri, unul dintre cei mai importanți antreprenori care au afaceri în Bistrița-Năsăud, Dorel Goia (Teraplast), spunea că economia nu trebuie oprită și că Guvernul ar trebui să vorbească și despre oamenii care merg la muncă, nu doar despre morții de la Suceava. Zeci de comentaci au sărit să-l contrazică, să-l înjure, să-l acuze de sclavagism, să-l trimită să-și calculeze dividendele.

Tot ieri, la știrea că Dan Steel a pus lacăt pe ușă, experții de pe Facebook au decis că “mafiotul” de Dan Vasile trebuia oricum să plece, pentru că a produs numai dezastre prin prezența lui la Beclean. Și primarul ăla, printre cei mai buni din țară, care însă l-a protejat pe Vasile….

Dacă Spitalul anunță că angajează 20 de asistente medicale, ca să poată face față luptei cu năpasta, experții de pe Facebook le trimit pe candidate pe la sediul PSD, să-și depună CV-urile.

Dacă Leoni donează Spitalului, verdictul e clar: “foarte bine face, își mai spală din păcate!“

Dacă viceprimarul Niculae iese la asfaltare pe câteva străzi, experții spun că “țara arde, baba se piaptănă”, că de ce îi pasă de asfaltări dacă tot vine sfârșitul lumii. Să stea naibii în casă!

Sunt doar câteva exemple, dar aproape că nu există postare pe Facebook unde să nu se adune ca în Poiana lui Iocan un grup de “specialiști” care să decidă dacă e bine, dacă e rău, cum ar trebui să fie, cine trebuie omorât și cine trebuie salvat!

Fraților, e adevărat, libertatea de exprimare este protejată prin lege, fie ea exercitată și pe Facebook. Așa și trebuie să fie. Nu abuzați însă de ea, aruncând în spațiul public toate umorile voastre, uneori cu un limbaj de-a dreptul vulgar, doar pentru că SE POATE. Comentați și opinați coerent, rațional, argumentat, civilizat. Cât poate fi de greu?

Poate că unul dintre efectele pozitive ale acestei crize, dacă vor exista astfel de efecte, va fi recâștigarea RESPECTULUI față de cel de lângă tine, față de angajatorul tău, față de medici, față de cineva care a reușit mai mult în viață decât tine, față de educație, față de bani, față de țara asta etc.

Aștept, acum, experții, să confirme sau să mă crucifice, fiecare după cum a dormit azi-noapte!

Categories: Local, Opinie

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*