Producătorul de baterii Li-Ion în care ROMBAT are 35% vrea 150 mil. euro de la PNRR

Producătorul de baterii Li-Ion în care ROMBAT are 35% vrea 150 mil. euro de la PNRR

Prime Batteries Technology, unde ROMBAT Bistrița e acționar cu 35%, vrea o finanțare de 150 milioane euro pentru a-și majora consistent capacitatea de producție, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prime Batteries Technology, fosta Prime Motors Industry, operează în prezent o fabrică de baterii situată lângă București, și îi are ca acționari pe Adrian Polec (45%), Rombat Bistrița din grupul sud-african Metair (35%) și Vicențiu Ciobanu (20%).

“Singurul producător regional de baterii litiu-ion caută să obțină o finanțare de 150 milioane euro pentru a-și majora capacitatea de producție de la nivelul actual de 200 MWh la 1,5 GWh, în întâmpinarea cererii nesatisfăcute și în creștere a pieței”, se arată într-o prezentare a proiectului Prime Batteries Technology realizată de Ernst&Young, intitulată “Project Sun Teaser”, datată martie 2021 și anexată PNRR.

Potrivit sursei citate, planurile de extindere ale companiei prevăd majorarea de la 5.000 mp la 22.000 mp a suprafeței facilităților sale de producție, data estimată de intrare în funcțiune a proiectului pentru care se caută finanțare fiind ianuarie 2023.

Prime Batteries Technology estimează că punerea în funcțiune a noilor capacități de producție îi va majora veniturile de la numai 1,5 milioane euro anul trecut la peste 161 milioane euro în 2023 și la aproape 260 milioane euro în 2028, profitul operațional urmând să avanseze de la 100.000 euro în 2020 la peste 42 milioane euro în 2023 și aproape de 195 milioane euro în 2028.

“Există un singur producător de baterii în România, fiind și singurul din Europa de Sud-Est. Acesta produce anual baterii cu o capacitate de 200 MW. Din punct de vedere al pieței, e așteptată o creștere anuală compusă de 17% până în 2029, datorată creșterilor de 2 cifre așteptate în aceeași perioadă în industriile conexe celei de baterii: automotive, baterii industriale. La nivel de SEN, integrarea unor baterii va însemna flexibilizarea rețelei și posibilitatea integrării unor capacități adiționale de producție a energiei din SRE, lucru care nu mai este posibil în acest moment, având în vedere starea rețelei. În acest sens, vor fi finanțate măsuri de susținere a actorilor din piața de stocare a energiei electrice, cu scopul de a-și dezvolta unități de producție a materiilor prime și a bateriilor prin ajutor de stat. Având în vedere rata de creștere a cererii pentru baterii, dar și creșterii exponențiale a capitalului alocat acestei industrii, se poate presupune în mod rezonabil că implementarea proiectelor de producție a bateriilor va fi realizată până în august 2026”, se menționează în PNRR.

Prin PNRR vor fi finanțate proiecte ale actorilor din piața de producere a celulelor și panourilor fotovoltaice, cu scopul de a-și dezvolta unități de producție a materiilor prime și a produselor finite (celule și panouri fotovoltaice, invertoare etc) prin ajutor de stat. “Vom lansa o schemă de ajutor de stat, în valoare de 167.500.000 euro, pentru susținerea investițiilor productive în întregul lanț de producție – valorificare (instalare) – eliminare – a bateriilor, a celulelor si panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), urmând ca alocarea să fie făcută în funcție de interesul actorilor din piață. Urmărim în acest fel stimularea concurenței în acest domeniu tehnologic emergent”, se promite în PNRR.


Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*