ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru parcul fotovoltaic de 4,2 MW de la Bistrița

ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru parcul fotovoltaic de 4,2 MW de la Bistrița

Proiectul centralei fotovoltaice construite de ROMBAT la Bistrița, despre care compania a spus la momentul lansării că este probabil cea mai mare investiție “în regim de prosumator” din Transilvania, a primit autorizația de înființare de la ANRE.

“Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea ROMBAT S.A. pentru realizarea noii capacităţi energetice ,,Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Bistrița” – a fost aprobată de ANRE în ședința Comitetului de Reglementare din 22 aprilie a.c. La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice.

În noiembrie 2023, Rombat, companie specializată în producția de acumulatori auto, și Datacor, furnizor regional de soluții integrate în domeniile energiei solare, comunicațiilor și infrastructurii, au anunțat o colaborare strategică pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 4,2 MW.

Proiectul este  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar valoarea lui totală este de 19,6 milioane de lei.

Parcul fotovoltaic va include 5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale, amplasate la sol, și 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperișul halei. Cu ajutorul a 3,42 invertoare de 100 kW și un post de transformare, această instalație va contribui la o reducere anuală a emisiilor de CO2 de aproximativ 1.082 de tone echivalent pe an.

În această etapă, Datacor a finalizat montajul structurilor metalice pe terenul de lângă fabrica Rombat și așteaptă livrarea panourilor de la furnizor. Panourile amplasate pe halele de producție au fost deja date în funcțiune.

„Sustenabilitatea este inserată în ADN-ul Rombat. Suntem consecvenți în respectarea promisiunilor privind implementarea planurilor strategice asumate”, a declarat atunci Alin Ioaneș, director general al Rombat.

În 2023, Rombat a investit în creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a resurselor, concretizat prin construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW la Copșa Mică. „Prin construirea parcurilor fotovoltaice de la Copșa Mică și Bistrița, realizăm probabil cea mai mare investiție de acest gen din Transilvania în regim de prosumator”, a adăugat Alin Ioaneș.

De altfel, la finalul anului trecut Rombat și Datacor au anunțat deschiderea parcului fotovoltaic de la Copșa Mică, primul realizat cu finanțare prin PNRR, cu 920 KW de putere instalată, opt invertoare de 115 KW și 1.746 panouri fotovoltaice.

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*