ROMBAT cumpără o firmă prin care devine producător de baterii litiu-ion

ROMBAT cumpără o firmă prin care devine producător de baterii litiu-ion

ROMBAT SA a achiziționat 35% din acțiunile companiei bucureștene PRIME MOTORS INDUSTRY, producător de baterii litiu-ion, cu cca. 1 milion de euro. Tranzacția s-a făcut la solicitarea acționarului sud-african METAIR, care a dorit să își extindă afacerile în domeniul bateriilor litiu-ion.

Grupul METAIR, listat pe bursa din Johannesburg, vrea astfel să își reducă dependența de tehnologiile litiu-ion ale furnizorilor externi. În urmă cu 6 ani, Metair cumpăra producătorul de acumulatori auto Rombat cu 42.8 milioane de euro.

Pe piață din 2016, Prime Motors Industry are o fabrică la Cernica, fiind afacerea antreprenorilor Adrian Polec (33 ani) și Vicențiu Ciobanu (25 ani). Polec mai are afaceri consistente în turism, imobiliare și construcții, iar Ciobanu a început o afacere în domeniul confecțiilor metalice. Potrivit comunicatului Metair, firma bucureșteană va deveni pentru grup incubatorul și centrul de cercetare și dezvoltare baterii litiu-ion la nivel de Europa. Achiziția aduce la pachet un parteneriat deja existent cu Universitatea Politehnică din București, pe temele inteligenței artificiale și automobilelor fără șofer. Metair spune că acest parteneriat validează practic intențiile grupului sud-african de a rămâne în fruntea producătorilor de tehnologie dedicată industriei automobilelor electrice.

Fondat în 1948 și având peste 7.000 de angajați în Africa, Europa și Orientul Mijlociu, producătorul de componente pentru industria auto Metair are venituri anuale de peste 2,5 miliarde dolari și un profit de circa 400 milioane dolari.

ROMBAT are o istorie de peste 35 de ani și este liderul pieței regionale de acumulatori auto.

Categories: Business in top

About Author