Scutiri de chirie pentru spațiile unde nu se mai desfășoară activitate

Scutiri de chirie pentru spațiile unde nu se mai desfășoară activitate

Un proiect de hotărâre privind scutirea de la plata chiriei pe perioada stării de urgență a trecut ieri de votul senatorilor. Propunerea legislativă a înregistrat 90 de voturi “pentru”, 39 “împotrivă” şi o abţinere.

Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Același proiect de lege reglemetează și faptul că locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii, beneficiază de scutire la plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.

În proiect este prevăzut că aceste scutiri se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.

În plus, facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 ar urma să se anuleaze, iar sumele achitate în baza acestora ar trebui se restituie de îndată.

Un alt articol din propunerea legislativă prevede că toate contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*