Un bistrițean curajos înființează o plantație de 10 ha cu pruni și aluni la Feleac

 Un bistrițean curajos înființează o plantație de 10 ha cu pruni și aluni la Feleac

Compania Andreas Fruct Feleac SRL, controlată de antreprenorul Andreas Cociș, derulează un proiect prin care și-a propus să înființeze o plantație mixtă cu pruni (6,45 ha) și aluni (2,88 ha), în extravilanul localității Feleac, comuna Nușeni.

Suprafața totală a terenului aflat în proprietatea firmei este de 11 ha, din care 9,33 ha vor însemna plantația, iar diferența va fi destinată construcțiilor conexe și spațiilor verzi. Proiectul presupune și construirea unui corp de clădire cu o suprafață de 504,42 mp, unde vor funcționa – la parter – hala de depozitare și de procesare a fructelor recoltate, vestiare, grupuri sanitare, camerele pentru utilități și – la mezanin – birouri. În fermă vor fi amenajate alei auto pietruite, alei pietonale pavate și drumuri de exploatare și vor fi achiziționate mai multe utilaje agricole.

Înființarea plantației presupune lucrări de pregătire a terenului, de fertilizare și dezinfecție a solului, de administrare a gunoiului, achiziționarea de material săditor, plantatul arbuștilor, instalarea unui sistem de împrejmuire, a sistemului de irigare, a sistemului de protecție antigrindină, a rețelei electrice și a sistemului de supraveghere.

În total, plantația va avea 8063 de pruni plantați și 1970 de aluni.

Proiectul a fost analizat recent de către Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, care a concluzionat, favorabil, că “nu se supune evaluării impactului asupra mediului”.

 

Compania Andreas Fruct Feleacul a fost înființată în 2018, dar familia Cociș are afaceri mai vechi în agricultura din județ, printre care și o fermă de vaci.

Conform agrointel.ro, o plantație de aluni este una dintre cele mai rentabile afaceri din agricultură în momentul de față. Cu o producție medie de 450 kg / ha la o plantație matură, un antreprenor poate scoate aproape 7000 lei/ha dacă vinde alunele în coajă, sau 22500 lei / ha, dacă le decojește și vinde doar miezul. Investiția inițială poate fi amortizată în maximum 5 ani.

Potrivit aceleiași surse, plantațiile de prun asigură recolte medii de 15 tone de fructe la hectar, după intrarea lor în plină producție (anul 7-8 după plantare). Prețul mediu la prune a fost de 2 lei/kg în 2019, iar la cele uscate 7-8 lei/kg. La aceste prețuri, un antreprenor ar putea câștiga cel puțin 30000 lei / ha. Amortizarea investiției presupune minim 10 ani.

Ambele culturi au costuri rezonabile de întreținere.

About Author