Un lichidator din Bistrița vinde un castel de 4 mil. euro în Bihor

Un lichidator din Bistrița vinde un castel de 4 mil. euro în Bihor

Lichidatorul bistrițean Lorica-Ileana Șut va scoate la vânzare prin licitație publică sau ofertă directă un castel mai vechi de 5 secole în județul Bihor, evaluat la peste 4 mil. euro. Licitația va avea loc în data de 11 martie, la Bistrița.

Complex Castel Degenfeld – Schomburg din localitatea Balc, proprietate a societății A.D.L. INVEST SRL ( din Bacău, aflată în faliment ) este o proprietate compusă din teren intravilan în suprafață de 192.204 mp, incluzând parc dendrologic si construcții în suprafață de 8266 mp. Din câte se cunoaște, complexul a fost construit inițial în anul 1484 de către Pruisz János, Episcopul orașului Oradea.

Urmele acestei construcții au fost încă vizibile prin secolul al XIX-lea. Actualul castel este construit în stil romantic și a fost reconstruit în anul 1896 de către contesa Emma Degenfeld Schombuy, iar mai târziu a ajuns în posesia familiei Károlyi și în anul 1920 a fost cumpărat de către bancherul Iosif Pincaș, cumnat al prințului Ghica.

În anul 1944, acest castel trece în administrarea Ministerului Industriei Forestiere, iar în anul 1958 a ajuns în posesia Ministerului Sănătații. Parcul dendrologic din jurul castelului, are o suprafață de circa 15,97 hectare, 763 arbori din specia rășinoase și circa 1.108 din specia foioase, iar în anul 1967 a devenit monument ocrotit de lege. Prin curtea castelului curge râul Barcău, iar apa de sondă care curge în ștrandul din interiorul edificiului are efecte terapeutice. Zona are un potențial balnear și turistic uriaș, în subteran existând izvoare termale sărate, unice în artă, domeniul fiind
situat in aproprierea traseului Autostrazii Transilvania.

Categories: Bursa, Local, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*