ANRE : Bistrița-Năsăud are 795 de persoane fizice și juridice care își produc singure energie electrică!

ANRE : Bistrița-Năsăud are 795 de persoane fizice și juridice care își produc singure energie electrică!

Datele publicate recent de Autoritatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) arată că la finalul primului semestru din 2023 Bistrița-Năsăud avea înregistrați 795 de prosumatori (persoane fizice sau juridice, producători de energie din surse regenerabile, pentru consum propriu), care au montat o capacitate totală de 22 MW.

Comparativ cu alte județe, Bistrița-Năsăud are un număr mai redus de prosumatori, dar o capacitate foarte bună instalată. Spre exemplu, Clujul, la 2.157 prosumatori, are doar 27 MW, nu departe de nivelul județului nostru. Acest lucru înseamnă că producătorii bistrițeni au proiecte cu capacitate mai mare. Lider este Ilfovul, cu o comunitate de 6.530 de prosumatori, care montaseră o capacitate de 79 MW.

Numărul producătorilor de energie din județul nostru s-ar putea dubla în următoarele luni. Potrivit unor date furnizate de Electrica Distribuție Transilvania Nord, la data de 30 iunie 2023, bistrițenii aveau  829 de certificate de racordare (CfR) emise pentru noi instalații, adică în faza premergătoare contractelor.

Principalul trigger atât pentru per­soanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice în această tranziţie spre statutul de prosumatori a fost anul 2022 şi scumpirea istorică a energiei.

Pentru dezvoltarea pieţei de prosu­matori, cel mai important instrument este pro­g­ramul guver­na­mental Casa Verde Fotovoltaice, mai ales pentru seg­men­tul de persoane fizice.

Categories: Bursa, Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*