OPINIE: Economia urlă după cash, Guvernul aruncă mărunțiș. Totuși, unde au dispărut banii?

OPINIE: Economia urlă după cash, Guvernul aruncă mărunțiș. Totuși, unde au dispărut banii?

Măsurile economice așteptate cu sufletul la gură de antreprenorii români au sosit azi-noapte, târziu, după ce Guvernul și-a numărat, iar și iar, banii pe care îi are la dispoziție pentru a-i injecta în economie. Banii, pe care, personal, cred că nu îi are.

Nu se explică, altfel, de ce nu și-a plătit facturile pentru lucrările realizate în 2019 prin PNDL, deși a încasat TVA pentru acele facturi și a refuzat compensarea cu companiile.

Nu se explică, altfel, de ce multe lucrări realizate chiar pe fonduri europene – considerați bani siguri – nu au fost achitate.

Nu se explică, altfel, de ce a tot amânat rambursările de TVA pentru companii.

Nu se explică, altfel, de ce antreprenorii nu și-au recuperat banii pe concediile medicale, de pildă, din anii anteriori.

Nu se explică, altfel, de ce naiba a venit acum cu găselnița că ai nevoie de un certificat de la Ministerul Economiei care să argumenteze că afacerea ta a avut de suferit pe urma coronavirusului, ca să poți accesa facilitățile acordate de stat. Pai la aproape 1 milion de firme care vor cere aceste certificate, cât va sta să evalueze Ministerul Economiei ca să îți confirme el că ai avut de suferit sau nu?

Nu se explică de ce alte țări, mult mai mici decât România, au anunțat injecții de capital în economie de zeci și sute de miliarde de euro, iar Guvernul nostru a propus inițial 1 miliard, apoi a zis că două miliarde, iar acum zice că dacă e nevoie putem merge până la vreo 3 miliarde.

Păi, ce sunt 3 miliarde euro, ne scuzați? Automobile Dacia a avut o cifră de afaceri de 5,3 miliarde euro (2018) și pe moment a închis porțile. OMV Petrom a avut o cifră de afaceri similară. Ford România a sărit de 2 miliarde euro.

Accept că Guvernul nostru nu are bani. Nu are, dar poate porni tiparnița de bani, de vreme ce alte țări au făcut-o și nu au mai ținut cont de deficit bugetar, de inflație și de alte restricții, în încercarea de a salva economia. De ce nu pornește tiparnița? O vor porni doar peste o lună/două, când se vor trezi că nu au din ce să-și plătească propriile salarii pentru că privații, morți deja, nu au mai plătit dările?

Cred că, din izoleta lor, nu au habar ce se întâmplă la firul ierbii. Nu au nici cea mai vagă idee despre ce repercursiuni va avea blocajul instaurat peste noapte în afaceri. Iar deșteptul suprem, Mugur Isărescu, vine iar din înalturi cu ideea că, orice ar fi, să protejăm băncile. Da, da, băncile alea pe care le-am mai salvat o dată, din banii noștri, acum 10 ani și care acum ar trebui să se revanșeze față de noi, cei care le-am salvat. Că doar au făcut profituri de miliarde de lei în ultimii ani. Dar nu. Băncile pozează acum în pompieri salvatori, dar gândul lor e tot cum să facă un ban. Ați încercat, vreun antreprenor, să accesați vreo facilitate promisă zilele trecute de bănci? Așa de simplu pare: una dintre ele spune că ne reduce, până la 100%, ratele de credit pentru următoarele 6 luni. Când suni, încrezător, afli că trebuie să depui bilanț pentru 2019, că nu trebuie să fi avut popriri, restanțe notate în CRC, bilete la ordin refuzate în ultimele 6 luni. Ți se constituie un dosar, care ar putea sau nu să fie aprobat. Și, dacă ai fericirea să ți se aprobe, accepți că în cele 6 luni de scutire dobânda curge totuși și ratele amânate nu le vei plăti la finalul curentului contract, care s-ar prelungi automat cu încă 6 luni. Nu, din a șaptea lună, vei plăti șase rate duble, ca să rambursezi urgent datoria. Remarcabil.

Soluția? Coboară în sărăcie din birouri, tu, Guvernule, cu masca pe față, și vorbește cu antreprenorii. Constată cu ochii tăi unde e blocajul, nu tot asculta în videoconferințe raportările prefecților, statisticienilor, economiștilor-șefi de la BNR sau de la băncile care stau crispate că anul ăsta nu vor mai face fiecare 1,5 miliarde profit și numai 0,5 miliarde. Pornește un pic tiparnița aia, anunță ceva sume serioase, astfel încât mediul de business să capete încredere, pentru că la mulți antreprenori doar despre asta e vorba. Simplifică procedurile de acces la facilitățile acordate. Folosește la maxim CEC, banca ta, a noastră. Începe rapid niște proiecte mari în infrastructură (autostrăzi, centuri ale orașelor, energie, spitale regionale) și chiar plătește constructorilor avans pentru lucrări, pentru că ei vor pune în mișcare mii de furnizori. Economia trebuie să primească un ghiont serios, ca să înceapă iar să se rotească. E ca un pacient cu stop cardiac, care are acum nevoie doar de o injecție cu epinefrină ca să revină la viață. Pentru că e tânăr, își va reveni. Dar dă-i odată injecția care trebuie, nu aia cu apă de ploaie.

Categories: Local, Opinie, Uncategorized

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*