Arheologii care trebuie să vegheze restaurarea Castelului Teleki (Posmuș) nu sunt de găsit

Arheologii care trebuie să vegheze restaurarea Castelului Teleki (Posmuș) nu sunt de găsit

Prima licitație pentru serviciile de descărcare arheologică a Castelului din Posmuș a fost un eșec, iar procedura va fi reluată. “Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme” este verdictul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, va fi restaurat și reabilitat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a cererii de finanțare este de aproape 22 de milioane de lei, contribuția administrației județene fiind de cca. 400.000 de lei. Clădirile castelului, construit la jumătatea secolului XVIII-lea, se află într-o stare avansată de degradare. Intervenţiile care se vor realiza  vizează lucrări de consolidare, instalaţii noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice şi refuncţionalizarea întregului ansamblu ca destinaţie turistică.

Înainte de/în cursul lucrărilor, legislația prevede supravegherea și descărcarea arheologică, motiv pentru care Consiliul Județean a scos la licitație aceste servicii. Alaltăieri, instituția-beneficiar a anunțat că nicio ofertă din cele depuse nu este acceptabilă și/sau conformă cu caietul de sarcini. Serviciile ar fi constat în “întocmirea documentaţiei pentru eliberarea autorizaţiei de supraveghere arheologică; obținerea autorizației; supraveghere arheologică cu scopul determinării în aria dată a existenţei sau absenţei patrimoniului arheologic ce poate duce la efectuarea unor cercetări, în vederea salvării patrimoniului arheologic; realizarea înregistrărilor (scrise, grafice, electronice, digitale şi fotografice), conform standardelor existente; recoltarea şi analiza artefactelor şi ecofactelor descoperite; întocmirea raportului de supraveghere arheologică; analiza şi evaluarea post-supraveghere; diseminarea rezultatelor.”
Beneficiarul dorește să primească garanţia că viitorul executant al lucrărilor de reabilitare va putea interveni asupra solului fără a distruge iremediabil posibilele urme ale civilizaţiei de pe aceste locuri conservate încă în subteran.

Valoarea estimată a contractului era de 124.526 lei.

 

Categories: Local

About Author