Becleanul trece pe iluminatul cu leduri, investind aproape 20 mil. lei într-o rețea proprie. Adio, Electrica!

Becleanul trece pe iluminatul cu leduri, investind aproape 20 mil. lei într-o rețea proprie. Adio, Electrica!

Primăria Beclean investește aproape 20 de milioane lei într-o rețea de iluminat public cu leduri, independentă total de infrastructura actuală a Electrica. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor este deschisă, în luptă fiind înscrise deocamdată 5 companii, 30 ianuarie 2019 fiind termenul limită de depunere a ofertelor.

Potrivit primarului Nicolae Moldovan, proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (98%) și din bugetul local (2%). ,,Vom schimba iluminatul public de pe toate străzile din Beclean, precum și din cartierele aparținătoare. Vor fi aproape 50 de kilometri de iluminat stradal, cu becuri economice, cu cabluri îngropate, cu stâlpi noi. Lucrările vor dura maximum 24 de luni, după ce încheiem licitația și dăm ordinul de începere. După finalizarea acestora, vom solicita Electrica să își demonteze rețeaua proprie, stâlpi și cabluri, ca orașul să poată respira” a declarat, pentru BistrițaBusiness, Nicu Moldovan.

Practic, noul sistem va fi unul foarte complex, permițând monitorizarea, comandarea şi programarea de la distanţă a fluxului de lumină şi a intensităţii acestuia, pe interval orare sau în funcţie de necesităţi, cu adaptare la fiecare situaţie în parte. De exemplu, va exista posibilitatea inducerii unei vizibilităţi sporite la producerea unui accident, pentru facilitarea intervenţiei de urgenţă, sau la trecerea (cu maşina) printr-o zonă mai puţin frecventată şi, implicit, mai întunecată. Reţeaua va străbate Coldăul (de la cabana silvică, în centru şi la gară), toată Valea Viilor (1,7 kilometri), Rusu de Jos, zona cabanelor de la Figa, Becleanul şi Beclenuţul.

“Un alt beneficiu enorm al noii rețele va fi reducerea cu peste 50% a consumului de energie, conform calculelor din proiect. Acest sistem de iluminat va fi monitorizat și întreținut de o firmă specializată, aleasă în urma unei licitații”, mai spune Nicolae Moldovan.

Categories: Local

About Author