Bistrița-Năsăud la coada clasamentului cu cele mai mici pensii din România

Bistrița-Năsăud la coada clasamentului cu cele mai mici pensii din România

Pensia medie în România a ajuns la 1.771 lei în luna ianuarie a acestui an, în creștere cu 11% față de ianuarie 2021. Doar în patru zone ale țării nivelul pensiei medii depășește 2000 de lei pe lună, în timp ce Bistrița-Năsăud e printre județele cu cele mai mici pensii. 

Pensionarii din Sectorul 1 București se bucură de cel mai ridicat nivel al pensiei medii din România, nu mai puțin de 2.614 lei/lună. Cu toate acestea, doar în 4 zone ale țării nivelul pensiei medii depășește 2000 lei/lună: Hunedoara, București, Brașov și Gorj. 

La polul opus, județele în care pensionarii au cele mai mici pensii, cu valori medii între 1.400 și 1.500 lei/lună sunt: Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Botoșani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui și Călărași. 

Potrivit datelor oficiale, în România sunt 4,6 milioane de pensionari la un număr de 4,9 milioane de salariați, însemnând că rata de dependență e de aproape 1 la 1. 

„Pensiile sunt mici, deşi efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25% (contribuţia de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie – n.red.), este foarte mare. Angajaţii plătesc un sfert din salariu contribuţie la pensie, iar salariile sunt destul de mici în România, de aceea şi pensiile sunt mici. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem 2 milioane de români din străinătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a creşte contribuţiile. Însă România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30% din PIB, pe când Germania colectează circa 50%, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îţi ajung banii de nimic niciodată” – a justificat Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa. 

Bugetul pe care l-a alocat guvernul anul acesta pentru pensiile publice este de 106 miliarde de lei. Cu toate acestea, în România mai există 200.000 de pensionari speciali, foști angajați MAI, SRI, SIE etc, pentru care statul cheltuiește cca. 10 milioane de lei/an. 

Astfel că, dacă un pensionar „normal” primește în medie 1.800 lei/lună, un pensionar din categoriile amintite primește cca. 4.200 lei/lună.  

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*