Ce afaceri transilvănene au fost premiate la Gala Campionilor în Business, de la Cluj?  

Ce afaceri transilvănene au fost premiate la Gala Campionilor în Business, de la Cluj?  

Cele mai dinamice companii din Transilvania au fost premiate în perioada 9-10 noiembrie 2017, la Cluj-Napoca, în cadrul Galei „Campioni în Business”, un program care promovează antreprenorii români cu rezultate remarcabile în afaceri, inițiat și susținut de Enterprise Investors, BCR, PwC Romania și Asociația Triple Helix.

Peste 100 de antreprenori și reprezentanți ai mediului bancar, consultanți de business și analiști au participat vineri la Gala „Campioni în Business” de la Cluj-Napoca. Singura afacere din Bistrița prezentă la eveniment a fost Parcul Industrial Bistrița Sud, prin administratorul său Iulius Dumitru. Acesta a promovat oportunitățile de investiții oferite de platforma industrială de lângă Sărata, având contacte cu majoritatea companiilor prezente. Discuții consistente, care urmează a fi dezvoltate în viitorul apropiat, au fost cu Electroglobal SRL Cluj (reprezentată de Radu Ciorba, managing director); Inno Robotics Cluj (reprezentată de Cosmin Ioaneș, administrator); Autonom SRL Cluj (reprezentată de Radu Suciu, director agenție); Enterprise Investors (reprezentată de Șerban Roman, Country Director & Vicepresident).

În cadrul galei, 10 companii din Transilvania au fost premiate pentru performanță în afaceri. Premiile au fost acordate în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajaţi, dar și a altor criterii ce țin de reputația, implicarea în comunitățile locale și eficiența activităților desfășurate de companiile respective.

Potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Campioni în Business”, care a analizat cele mai mari 2.850 de companii antreprenoriale din România, în funcție de cifra de afaceri din 2016, 31% dintre acestea își desfășoară activitatea în Transilvania. Mai mult, conform analizei, companiile din această regiune au înregistrat cea mai însemnată majorare a profitului brut, de 24,7%, dar și cea mai mare evoluție a profitului net, având o creștere de 29,3%. În schimb, acestea au consemnat o rată de creștere redusă a numărului de salariați, de 3,3%, potrivit comunicatului remis de organizatori.

În ceea ce privește evoluția rezultatelor de business în anul 2016 comparativ cu 2015, companiile din Transilvania au înregistrat cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri per salariat, de 6,2%, dar și cea mai mare creștere a profitului brut per salariat, de 21%. Astfel, în anul 2016 acestea au obținut o cifră de afaceri și un profit brut per salariat de 426 mii lei, respectiv de 20 mii lei. În plus, față de anul 2015, antreprenorii din Transilvania au înregistrat anul trecut un ritm de creștere a cifrei de afaceri de 9,6%.

Conform „portretului robot” realizat în cadrul analizei, cele mai mari companii antreprenoriale din Transilvania au înregistrat în anul 2016, o valoare medie a cifrei de afaceri de 81 milioane lei, profit brut de 3,7 milioane lei, profit net de 3,2 milioane lei, 190 salariați și o rată a profitului brut de 4,6%, se menționează în comunicat.

În topul domeniilor de activitate din această regiune (în funcție de valoarea agregată a cifrei de afaceri) se numără: comerțul cu ridicata, industria alimentară, comerțul cu amănuntul,  transporturi, fabricarea de mobilă, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea băuturilor.

Ediția din acest an a Galei „Campioni în Business” de la Cluj-Napoca s-a desfășurat la Grand Hotel Italia, Sala Toscanini. La deschiderea oficială a evenimentului de la Cluj-Napoca au participat reprezentanții inițiatorilor proiectului: Șerban Roman (Country Director & Vicepresident, Enterprise Investors), Ionuț Stanimir (Director de Comunicare, BCR), Ionuț Sas (Partener, Liderul Echipei de Servicii Fiscale pentru Antreprenori si Afaceri de Familie, PwC România) și Irina Anghel-Enescu (Fondator și Președinte Triple Helix).

Pe scena Galei au urcat și doi invitați speciali. Vlad Voiculescu, fondatorul Magicamp și inițiatorul „Rețelei Citostaticelor”, fost ministru al sănătății în guvernul Cioloș, le-a vorbit invitaților despre felul în care încrederea în forțele proprii și încrederea în oameni sunt esențiale pentru a avea parte de rezultate pozitive atât în viață, cât și în antreprenoriat. Cel de al doilea invitat special, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, le-a vorbit participanților despre efortul și provocările întâmpinate în drumul spre performanță și despre bucuria atingerii țelurilor. Discursurile lor au fost urmate de un meci demonstrativ de judo al unor tineri reprezentanți ai Centrului Olimpic de Judo juniori, de la Cluj-Napoca.

Medaliile au fost acordate de partenerii proiectului, Enterprise Investors, BCR, PwC Romania și Asociația Triple Helix, iar în funcție de cifra de afaceri și de rezultatele obținute în ultimul an, cei 10 premianți pot fi grupați în trei categorii:

I . La categoria „Campioni în Business” cu cifra de afaceri mai mare de 15 milioane de euro au fost premiate următoarele companii:

 • ARAMIS Baia Mare – producător de mobilă, cu o cifră de afaceri de 186 milioane EUR în 2016 și 4500 de angajați;
 • PAB ROMÂNIA Arad – construcții rezidențiale și nerezidențiale, cifră de afaceri în 2016 de 61,4 milioane EUR și 320 angajați;
 • JIDVEI Alba – producător de vinuri, cu o cifră de afaceri în 2016 de 33,5 milioane EUR și 170 de angajați;

II. La categoria „Campioni în Business” cu cifra de afaceri între 3 și 15 milioane de euro au fost acordate premii următoarelor companii:

 • INOTEC Cluj, producător de utilaje pentru prelucrarea produselor alimentare si nealimentare;
 • UNTOLD Cluj, cel mai mare festival de muzică din Romania;
 • COSMETIC PLANT Cluj, producător de preparate farmaceutice;

III. Premii speciale pentru activitatea desfășurată în anul 2016, au fost acordate după cum urmează:

 • INNO ROBOTICS, producător de roboți industriali;
 • COSM FAN, activități de comercializare a produselor din carne;
 • SUNIMPROF ROTTAPRINT, activități de tipografie;
 • ROUTIER, transporturi rutiere de mărfuri;

 

Despre Campioni în Business

„Campioni în Business” este un program care descoperă, promovează și premiază cei mai dinamici antreprenori români care creează și mențin locuri de muncă, aduc valoare prin inovație și contribuie în mod semnificativ la bugetele locale și de stat.

Categories: Business in top

About Author