Ce planuri de 250 mil. euro desenează ROMBAT la fabrica Li-Ion de lângă București?

Ce planuri de 250 mil. euro desenează ROMBAT la fabrica Li-Ion de lângă București?

Fabrica de baterii Li-Ion de la Cernica, unde ROMBAT Bistrița deține 35%, ar putea căpăta proporții serioase în următorii 5 ani, a dezvăluit pentru ZF.ro, Adrian Polec, unul dintre partenerii companiei bistrițene.

Potrivit lui Polec, acționarii Prime Motors Industry, compania care operează fabrica, au gândit un plan de investiții pe termen mediu și lung, în valoare de 250 mil. euro, fonduri provenite atât din surse private cât și din credite bancare. Investiția, care practic a început deja prin achiziționarea recentă a unui teren lângă fabrica actuală, va mări capacitatea de producție cumulată de la 200 MWh la peste 1 GWh.

“Avem 32 de angajaţi în prezent. În viitoarea fabrică vom crea 100 locuri de muncă, dar ea va fi complet automatizată, vom avea punct de control uman. Un om ne costă 12.000 de euro, un robot ne costă 11.000 de euro. Diferenţa este că un robot lucrează permanent. Automa­tizarea este soluţia viitorului“ a spus Polec.

Rombat a preluat anul trecut an 35% din acţiunile companiei Prime Motors Industry SRL Bucureşti, producător de baterii Li-Ion şi vehicule electrice.

Compania Prime Motors produce la Cernica cele trei tipuri de baterii, cea de tracţiune care propulsează auto­vehiculul, bateria de control, de 12 volţi şi bateria care ţine de sistemele autonome.

„Noi producem celule pentru toate ti­purile de baterii. Credem că este esenţial ca aces­te produse să existe şi în Europa, la n­ivel de continent mai sunt doar două com­panii care produc celule de baterii, res­tul sunt jucători din Asia care au in­ves­tit“. a adăugat Polec.

Producţia de lângă Bucureşti începe în contextul în care şi grupul german Draexlmaier şi-a anunţat intenţia  de a construi o fabrică de baterii pentru maşini electrice la Timişoara.

Categories: Business in top, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*