Cine e miliardarul irlandez care sosește la Bistrița prin achiziția TERASTEEL?

Cine e miliardarul irlandez care sosește la Bistrița prin achiziția TERASTEEL?

La finalul verii, compania bistrițeană Terasteel, parte din grupul Teraplast, a fost cumpărată de liderul mondial în materie de panouri sandwich: Kingspan. Cine e însă miliardarul irlandez care a creat Kingspan din nimic și l-a făcut un conglomerat global, cu venituri de 50 miliarde euro anual? O poveste cu adevărat inspirațională.

În 1965, Eugene Murtagh era instalator în devenire, iar viitoarea sa soție, Andrea, era coafeză. Părinții lui administrau un pub, pe o străduță, în County Cavan, Irlanda. Tânărul avea ceva abilități tehnice și s-a gândit că ar putea asambla mici remorci pentru tractoare și să le vândă fermierilor din zonă. A abandonat școala și s-a apucat de treabă. “Atelierul” a însemnat practic curtea din spate a pub-ului. Dar ideea a fost bună și afacerea a prins aripi. Un an mai târziu, ca să-i dea afacerii și o formă juridică, Eugene fonda compania Kingscourt Construction Group.

La 14 ani distanță, cu un business stabil și solid în domeniul remorcilor pentru agricultură, antreprenorul are o revelație: viitorul va fi al construcțiilor cu emisii scăzute de carbon. Ceva trebuie făcut în această zonă, a materialelor de construcție nepoluante, cu un imens potențial. În 1980, deci, înființează Shelter Insulation Ltd, ca o divizie a Kinscourt, și cumpără din SUA o linie de fabricație a panourilor termoizolante. Începe munca, stresul, succesul, achizițiile de mici competitori, pe plan intern și internațional. În 1989, compania-mamă este rebotezată Kingspan.

În deceniile următoare, dezvoltarea continuă, motivată de inovațiile în domeniu și de explozia construcțiilor de tip nou, în special a clădirilor de birouri, a fabricilor din parcuri industriale, a centrelor comerciale.

Oficial, Eugene se oprește în 2005, când îl instalează la conducere pe fiul său, Gene Jr., (la doar 33 de ani). Kingspan era deja între cei mai mari producători de panouri termoizolante din lume. Eugene a rămas până astăzi, la 77 de ani, alături de fiul său, consiliindu-l și ajutând să transforme compania în liderul mondial pe acest domeniu, cu venituri anuale de peste 5 miliarde euro. În același timp, familia Murtagh a devenit cea mai bogată familie din Irlanda.

Acum, Kingspan face mult mai multe decât panouri termoizolante. E printre cei mai mari furnizori mondiali de materiale pentru pardoseli, sau de soluții pentru iluminat, sau de soluții pentru ventilații, sau de soluții smart pentru monitorizarea clădirilor, sau….

În iulie a.c., grupul TeraPlast din Bistrița, controlat de omul de afaceri Dorel Goia, a încheiat un acord cu Kingspan Group în vederea vânzării diviziei Steel. Tranzacția, realizată în lunile următoare, evaluată la peste 400 mil. lei, a vizat întreaga participație a TeraPlast SA (compania-mamă a Grupului TeraPlast) în subsidiarele: TeraSteel SA, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest SA.

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*