Concordia și Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de măsuri urgente pentru mediul de afaceri

Concordia și Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de măsuri urgente pentru mediul de afaceri

Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de peste 100 de măsuri urgente care să ajute companiile să depăşească această perioadă dificilă şi să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus.

“Cu fiecare om care stă acasă, cu fiecare blocaj care apare la nivelul companiilor pandemia se poate transforma dintr-o urgenţă globală de sănătate umană şi într-o criză economică. Prima noastră grijă a fost să protejăm oamenii. Aşa că am luat măsuri în ceea ce priveşte siguranţa lor, atât din proprie iniţiativă, cât şi ca răspuns la solicitările autorităţilor. Suntem împreună. Dar avem nevoie de măsuri urgente, care să ajute economia României să rămână funcţională, chiar dacă viteza ei încetineşte: bunurile trebuie să circule, magazinele şi farmaciile trebuie să fie aprovizionate şi este vital să nu fie întrerupte sursele de energie. O economie slăbită înseamnă un stat slăbit. Trebuie să continuăm să rămânem împreună”, anunță cele două organizații.

Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini atrag atenția asupra faptului că autorităţile şi mediul de afaceri trebuie să aibă o abordare în trei dimensiuni: păstrarea echilibrelor socio-economice şi fiscal-bugetare, acţiuni concrete pe cele mai afectate şi importante sectoare şi etapizarea acestora într-o matrice de risc, astfel încât ele să fie prioritizate în funcţie de modul în care evoluează situaţia din economie.

“Sunt necesare măsuri de sprijin din partea statului pentru a fi evitată blocarea sau falimentul unor sectoare sau companii altfel sănătoase, iar statul are el însuşi nevoie de resurse. Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini consideră că este importantă o abordare constructivă din partea autorităţilor. Companiile sunt aici pentru a fi consultate şi pentru a putea evita o situaţie limită din care toată lumea are de pierdut”, mai spun reprezentanții celor două organizații.

Printre propunerile înaintate Guvernului se regăsesc amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS şi CAM pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificaţie de 5% pentru companiile care decid să o plătească. De asemenea, se cer scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici şi mijlocii pentru care amânarea plăţii taxelor nu este suficientă.

În plus, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.

Concordia și Consiliul Investitorilor Străini mai spun că este necesară şi o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a şoferilor care vin din zone afectate. Reprezentanții celor două organizații susțin că acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de şoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populaţiei si agenţilor economici.

Pe lista de propuneri înaintată Guvernului se mai regăsește necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanţă, extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienţilor care sunt în mod obişnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectaţi temporar de implicaţiile situaţiei apariţiei noului coronavirus, intervenţia rapidă a autorităţilor pentru sectorul de turism, care este foarte expus riscului de faliment şi are nevoie rapidă de intervenţia autorităţilor şi lăsarea pe piaţă a unei părţi semnificative de echipamente de protecţie şi dezinfecţie, astfel încât şi companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea şi securitatea angajaţilor

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) aduce împreună cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi unele dintre cele mai puternic lovite de efectele economice ale epidemiei de coronavirus: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care-i aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară, cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*