Cum a ajuns Amazon.com dintr-un garaj la 100 mld. dolari/an?

Cum a ajuns Amazon.com dintr-un garaj la 100 mld. dolari/an?

Text adaptat din www.businessinsider.com

Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al site-ului Amazon, este una dintre cele mai puternice personalități din lumea tehnologiei, având o avere estimată – prin valoarea companiei – la cca. 90 miliarde de dolari. Pentru câteva ore, în 28 iulie 2017, a fost cel mai bogat om al planetei, depășindu-l pe Bill Gates, pentru ca la finalul zilei bursiere să coboare din nou pe locul doi. Astăzi, www.amazon.com are vânzari de peste 100 de miliarde de dolari pe an. Nu vă este cunoscută povestea lui Bezos?

Adoptat de un cubanez

Mama lui Jeff Bezos era o adolescentă când l-a născut, în ianuarie 1964. Se căsătorise recent cu imigrantul cubanez Mike Bezos, care l-a adoptat pe copil. Jeff nu a știut că Mike nu era tatăl lui biologic până când a împlinit 10 ani, dar a declarat că a fost mai preocupat de ideea că va trebui să poarte ochelari, decât de această informație. Când Bezos avea 4 ani, mama lui i-a spus tatălui său biologic – artist de circ la un moment dat – să nu se implice în viața lor. Când Brad Stone l-a intervievat la un moment dat pe tatăl lui pentru cartea sa “Magazinul cu de toate”, omul nici nu avea idee cine devenise fiul sau.

Un copil descurcăreț

Bezos a dat semne de inteligență sclipitoare de la o vârstă foarte fragedă. Când avea câțiva anișori, și-a desfăcut pătuțul cu o șurubelniță, pentru că a vrut să doarmă într-un pat normal. De la vârsta de 4 ani, până când a împlinit 16 ani, Bezos și-a petrecut verile la ferma din Texas a bunicilor lui, făcând tot felul de activități, de la repararea morilor de vânt, până la castrarea taurilor. Bunicul său, Preston Gise, l-a inspirat pe Bezos și i-a încurajat pasiunea pentru preocupările intelectuale. Într-o declarație din 2010, Bezos a spus că Gise l-a învățat faptul că “este mai greu să fi bun decât deștept”. Bezos s-a îndrăgostit de remake-urile filmului “Star Trek” și a devenit un fan înfocat al ultimei sale versiuni. S-a gândit la un moment dat să-și denumească site-ul AmazonMakeltSo.com, făcând referire la o replică de film, a căpitanului Jean-Luc Picard. Când era la școală el le-a spus profesorilor că “viitorul omenirii nu este pe această planetă”. Ca și copil, își dorea să fie antreprenor în spatiu. Astăzi, el deține o companie care explorează spațiul cosmic, numită Blue Origin. După ce în adolescență a petrecut o vară groaznică lucrând la McDonald’s, Bezos a înființat împreună cu prietena sa “Institutul Viselor”, o tabără de vară de 10 zile pentru copii. Ei percepeau o taxă de 600 de dolari pentru fiecare copil, reușind să înscrie la început doar 6 copii. Seria “Stăpânul inelelor” a intrat pe lista lecturilor obligatorii pentru copiii înscriși în acea tabără.

Diploma în IT și primele joburi

El a urmat Universitatea Princeton, luându-și diploma în IT. După absolvire, a refuzat oferte de joburi de la Intel și Bell Labs, pentru a se alătura unei companii nou înființate, numită Fitel. După ce a demisionat de la Fitel, Bezos a fost aproape de a lansa un serviciu de știri prin fax, împreună cu Halsey Minor, care mai târziu avea să înființeze CNET. În schimb, a acceptat un loc de muncă la fondul de asigurări D.E. Shaw. El a devenit prim-vicepreședinte după doar patru ani.

Între timp, Bezos a luat lecții de dans de societate, ca parte a unui proces de a cuceri mai multe femei. Exact cum cei care lucrează pe Wall Street au un proces de creștere a “fluxului afacerilor”, Bezos s-a gândit să abordeze subiectul “femei” în mod analitic. El s-a căsătorit în cele din urmă în 1993 cu MacKenzie Tuttle, asociată în compania D.E. Shaw. Ea este azi romancier.

Cum creștea Internetul cu 2300% pe an?

În 1994, Bezos a citit o informație conform căreia Internetul a crescut cu 2300% într-un singur an. Această cifră l-a uimit, nimic nu mai creștea cu o asemenea viteză. A decis că trebuie să găsească o cale de a profita de asta și a făcut o listă de 20 de categorii de produse care s-ar putea vinde pe internet. Concluzia sa a fost că opțiunea cea mai bună erau cărțile.

Bezos decide sa părăsească firma D.E.Shaw, chiar dacă avea un loc de muncă bun. “Când te afli în mijlocul lucrurilor, poți fi derutat de lucruri mărunte”, a spus el mai târziu. “Știam că atunci când voi avea 80 de ani nu-mi va părea rău că în 1994 am renunțat la bonusul de la jumătatea anului de pe Wall Street. Acest lucru nu este ceva pentru care să te îngrijorezi când ai 80 de ani. În același timp, am știut că aș fi regretat sincer dacă nu aș fi participat la acest fenomen numit Internet, despre care credeam că va fi ceva revoluționar. Când m-am gândit în acest fel, a fost foarte ușor să iau o decizie.” Șeful lui de la D.E.Shaw, a încercat să-l convingă pe Bezos să rămână, dar acesta era deja foarte determinat să-și pornească propria companie și simțea că mai bine merge înainte cu riscul unui eșec, decât să nu încerce deloc.

Amazon s-a născut într-un garaj

Astfel s-a născut site-ul Amazon.com. Soții MacKenzie și Jeff au zburat în Texas să împrumute o mașină de la tatăl lui, după care au mers în Seattle. Aflat pe locul pasagerului, Bezos a făcut tot drumul estimări de câștiguri. Cu toate acestea, cuplul a găsit timp să privească răsăritul soarelui în Marele Canion. Bezos a început Amazon.com într-un garaj, ținând cele mai multe ședinte la sediul firmei Barnes&Noble din vecinătate. La început, de fiecare dată când cineva cumpăra ceva de pe Amazon, în birou suna o sonerie, iar angajații se strângeau toți ca să vadă dacă îl cunoștea cineva pe cumpărător. A fost nevoie de doar câteva săptămâni până când soneria suna atât de des încât a trebuit să fie desființată. În prima lună de la lansare, Amazon vânduse deja cărți în toate cele 50 de state americane și în 45 de țări și continua să crească. Amazon fost listată la bursă în 1997. Acțiunile Amazon au continuat să crească de-a lungul anilor. A trecut de la vânzarea de cărți la aproape orice se poate imagina, inclusiv aparate de uz casnic sau haine, și chiar servicii de stocare a datelor pe Internet.

Jeff Bezos, un șef pretențios

Jeff Bezos este un șef pretențios, care strigă la angajați. Zvonurile spun că el și-a angajat o persoană care să-l învețe cum să devină un lider mai bun și mai calm. Bezos este faimos că a interzis prezentările în PowerPoint la Amazon. În schimb, el le cere angajaților săi să-și scrie propunerile pe foi de hârtie, pentru a încuraja gândirea critică. Este cunoscut de asemenea pentru faptul că a încurajat o cultură simplistă a companiei, care nu oferă ca beneficii mâncare sau masaje gratuite.

 

Ce face Bezos cu banii?

Astăzi se estimează că Bezos are o avere de 90 miliarde de dolari. Ce face el însă cu banii săi? În 2012, el a donat 2,5 milioane de dolari pentru a susține dreptul la căsătorie homosexualilor din statul Washington. De asemenea, a donat 42 milioane de dolari și o parte din terenurile deținute în Texas pentru construirea Orologiului din Long Now, un ceas subteran proiectat să funcționeze 10.000 de ani. În august 2013, Bezos a cumpărat ziarul Washington Post pentru 250 milioane de dolari, care cunoaște acum o dezvoltare consistentă. În octombrie 2015 a fost raportat că a întrecut pentru prima dată ziarul New York Times, la categoria vizitatori unici. În noiembrie 2015, Washington Post a înregistrat 71,6 milioane de vizitatori unici, adică de trei ori mai mulți vizitatori decât în anul în care Bezos a cumpărat compania.

Compania lui spațială, Blue Origin, a făcut istorie în 2015 când a devenit una dintre primele companii private care a reușit să lanseze în spațiu o rachetă reutilizabilă. Interesul său în a zbura i-a adus și neplăceri. În 2003, Bezos aproape că și-a pierdut viața într-un accident de elicopter, în timp ce căuta prin Texas un loc pentru testarea lansărilor companiei. În iarna lui 2016, el a zburat cu avionul personal pentru a-l recupera pe reporterul Washington Post ținut prizonier în Iran.

La sfârșitul anului 2013, Bezos a făcut senzație anunțând în emisiunea “60 de minute”, că Amazon lucreaza la construcția de drone care ar putea livra comenzi în doar 30 de minute.

Companiile să experimenteze continuu

Amazon continuă sa-și exploreze ambițiile tehnice, lansând propriul decodor de cablu pentru TV și un smartphone în ultimii ani. Fire Phone a fost un mare eșec, dar Bezos nu renunță. Într-un interviu acordat în 2015 ziarului Business Insider, el a spus: “Dacă te uiți la portofoliul nostru de dispozitive, echipa noastră tehnică face treabă bună… Fire TV, Fire TV Stick – avem probleme în a fabrica destule pentru piață. Referitor la telefon, vă cer doar să rămâneți aproape!”

De fapt, Amazon are multe alte afaceri. Cea care înregistrează cea mai rapidă creștere nu este comerțul electronic, ci divizia Amazon Web Services, serviciul de stocare de date online, care a generat în 2015 venituri de aproape 8 miliarde de dolari.

Nu vă așteptați ca Bezos să înceteze cu ideile foarte curând. “Ceea ce contează cu adevărat este faptul că firmele care nu continuă să experimenteze, cele care nu își asumă riscul de a da greș, ajung într-un final în situația disperată de a-și juca ultima carte la finalul existenței lor pe piața afacerilor”, spune Bezos.

 

 

Categories: Brands

About Author