Exclusiv : LEONI Bistrița și-a ipotecat fabricile și utilajele în favoarea unei firme din Londra

Exclusiv : LEONI Bistrița și-a ipotecat fabricile și utilajele în favoarea unei firme din Londra

Compania Leoni Wiring Systems Ro din Bistrița, alături de “surorile” ei din Pitești și Arad, și-a ipotecat săptămâna aceasta fabricile și utilajele în favoarea unei firme din Londra care se ocupă de restructurări financiare și creditare. Cel mai probabil decizia a venit din Germania, la nivel de grup, care e într-o perioadă de restructurare a datoriilor.

Printr-un contract de ipotecă imobiliară, datat în 25 octombrie a.c., Leoni Bistrița își pune sub ipotecă imobilele, ca să aducă o garanție proprie de 44,6 milioane euro. Printr-un alt contract, de ipotecă mobiliară, firma își gajează și utilajele, ca parte a unei garanții mai mari, probabil la nivel de grup, în valoare de 1,3 miliarde euro.

Același lucru l-a făcut, tot în 25 octombrie, fabrica din Arad, care a adus în imobile o garanție de 23,7 milioane euro și și-a pus utilajele gaj pentru a contribui la garanția mare, de 1,3 miliarde euro.

Fabrica din Pitești a semnat deocamdată doar contractul de garanție mobiliară, pe utilaje, contribuind și ea la datoria de 1,3 mld. euro.

Ipotecile au fost făcute în favoarea companiei Glas Trust Corporation LTD, cu sediul în Londra, care se ocupă de restructurări financiare și creditare pentru companii cu probleme. Firma respectivă a fost fondată în 2012 de Brian Carne și Mia Drennan.

În 2023, miliardarul austriac Stefan Pierer, până recent doar acționar la Leoni AG, a preluat integral acțiunile concernului german, scufundat în datorii (708 mil. euro la data preluării), și a promis o capitalizare serioasă pentru continuarea activităților grupului.

La Bistrița, cu peste 4800 de angajați, Leoni a realizat venituri de 1,74 mld. lei în 2022, cu un profit net de 60,4 mil. lei.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*