Exclusiv: Un grup de antreprenori bistrițeni cumpără 40% din producătorul clujean de lactate BONAS

Exclusiv: Un grup de antreprenori bistrițeni cumpără 40% din producătorul clujean de lactate BONAS

Un grup de oameni de afaceri bistrițeni a achiziționat, în două etape, printr-o firmă pe care o controlează indirect, 40% din producătorul de lactate BONAS, din județul Cluj.

Preluarea s-a petrecut în două etape. În ultimele zile din noiembrie, compania Anodin Opportunity (parte din grupul de firme care a preluat și PREBET Aiud, dar care are și afaceri în zona energiei și imobiliarelor) a cumpărat de la fondatorul BONAS, Vasile Naș, un pachet de 31,53% din acțiuni. În zilele din urmă, investitorii au mai cumpărat un pachet de cca. 8,5% din firma clujeană, ajungând la o deținere de 40,01%. Investiția totală ar depăși 1,5 mil. euro.

Ca să aibă lichidități, fiind o firmă recent înființată, Anodin Opportunity s-a împrumutat de la WAW Investments SRL, constituind în favoarea acesteia două ipoteci: 8%, respectiv 5% din capitalul social al Prebet Aiud, în valoare de 1,42 mil. euro, respectiv 921.600 euro. În total: 2,34 mil. euro. Garantul pentru acest împrumut și deținătorul de facto al acțiunilor Prebet este firma ANODIN ASSETS SRL, parte din grup.

Interesant este că WAW Investments este tot o companie nouă, înființată în 2023, cu asociați mulți și mici, fiecare cu dețineri sub 5%, aparent fără legătură cu mediul de afaceri din Bistrița.

Bonas Import Export, companie de lactate cu producția axată în Transilvania, a realizat la 9 luni venituri totale de 22,20 milioane lei, cu 26,06% mai mari decât cele de 17,61 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Aproape 3 sferturi din aceste vânzări au fost realizate în rețeaua proprii, în timp ce în hipermarket-uri au fost livrări cu 2,22 milioane lei, în creștere cu 83% față de exercițiul precedent. Compania punctează că, momentan, este prezentă doar cu un număr restrâns de produse și doar la nivel local în Kaufland, Auchan și Selgros.

Din grupul bistrițenilor care au legătură – directă sau indirectă – cu grupul de firme “Anodin” (denumirea noastră) fac parte Ioan Csaba Kerekes, Mathe Francisc, Alin Moruțan, Bucur Cristian Pungovschi, Ioan și Maria Oltean etc.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*