FRASINUL a adus în România un bitum inovator

FRASINUL a adus în România un bitum inovator

Aflată în topul select al celor mai mari constructori regionali, cu afaceri anuale ce se apropie de 25 mil. euro, compania FRASINUL este totodată una dintre cele mai inovatoare din acest domeniu. Cu un stil de management avangardist, cu soluții tehnice inedite, cu parteneri de renume care vin mereu cu inovații, e evident că FRASINUL joacă într-o ligă superioară a constructorilor.

Recent, în premieră în România, compania a propus o soluție inovatoare pentru un asfalt care să aibă o durată de viață mai mare cu 50%, cu costuri de întreținere mult mai mici. În parteneriat cu grupul MOL Ungaria și suportând costurile împreună cu acesta, FRASINUL a turnat experimental 1,8 km de asfalt pe DJ172 din județul Bistrița- Năsăud, cu un strat de uzură care include un bitum special, obținut din reciclarea cauciucurilor uzate. Materialul respectiv a fost patentat de compania MOL și conține 85% materiale clasice și 15% pudră obținută din deșeuri de cauciuc.

”Am optat pentru această soluție pentru că am văzut că toți beneficiarii lucrărilor de drumuri pentru care licităm cer o garanție destul de extinsă pentru ele. Uneori o garanție mai mare chiar decât le au produsele folosite la lucrare. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a cerut, spre exemplu, o garanție de 8-10 ani pentru lucrări, iar mixtura asfaltică are o garanție de 5 ani. În cadrul grupului am început să căutăm soluții pentru ca să putem acorda și noi o garanție mare și să putem câștiga licitațiile. Concluzia a fost că e nevoie neapărat de o altă soluție tehnică. Am trimis adrese companiilor producătoare de bitum, cum ar fi OMV sau MOL, iar cei de la MOL ne-au invitat la Budapesta o discuție. Ne-au explicat datele tehnice și ne-au arătat drumuri asfaltate cu acest bitum, le-am văzut eu cu ochii mei. Mi-a plăcut cum arătau drumurile după 6 ani de la inaugurare și am luat hotărârea ca împreună cu ei să facem un tronson demonstrativ. Avantajele sunt clare: durată de viață mai mare cu 50% față de drumurile asfaltate cu bitumul standard, costuri la întreținere mai mici, distanța de frânare a vehiculelor mai mică cu 5-10%, zgomotul de rulare mai mic”, susține Traian Larionesi, fondatorul grupului de firme FRASINUL.

Dincolo de bitumul inovator, pe care FRASINUL speră să-l folosească la o scară cât mai largă în lucrări, compania este angrenată în foarte multe lucrări, atât de infrastructură cât și civile. În plină construcție sunt noua Sală Polivalentă a bistrițenilor și cele trei terenuri de sport exterioare, la Unirea, o lucrare complexă, de dimensiuni mari, în valoare de cca. 80 milioane lei. Practic, sala, care urmează a fi finalizată în primăvara lui 2022, are 7350 mp și o capacitate de 2661 locuri. Lângă gigantul imobil, vor fi amenajate 475 locuri de parcare, inclusiv pentru autocare. Suprafața întregului complex sportiv va depăși 3 hectare. O altă lucrare de proporții contractată de FRASINUL este modernizarea cazarmei militare din Bistrița, o investiție 61,7 milioane lei, a Ministerului Apărării Naționale. Constructorul bistrițean a câștigat licitația în primăvara anului 2021. Printre alte lucrări mari ale companiei FRASINUL amintim modernizarea Tribunalui Bistrița-Năsăud, dar și construirea reprezentanțelor Registrului Auto Român (RAR) – în câteva județe ale țării. Lângă acestea se adaugă zeci de kilometri de drumuri și de infrastructură de utilități (apă și canalizare), din nou, în mai multe județe ale țării.

Articolul integral din revista “100 de companii inovatoare din Transilvania” poate fi accesat: AICI

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*