Investiție de 6,7 mil.euro pentru un pavilion nou cu 500 de locuri la Penitenciarul Bistrița

Investiție de 6,7 mil.euro pentru un pavilion nou cu 500 de locuri la Penitenciarul Bistrița

Penitenciarul Bistrița ar urma să fie extins cu 500 de locuri. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate necesar acestui proiect, iar conducerea Penitenciarului Bistrița speră să obțină și fondurile necesare realizării noului pavilion care va avea 66 de camere.

“În prezent se înregistrează o creștere a numărului de sesizări, petiții și acțiuni în instanță ale deținuților care reclamă și sunt nemulțumiți de condițiile de cazare și igienă asigurate în aceste spații de deținere sau de condițiile asigurate la curțile de plimbare. Pentru evitarea pe viitor a acestor nemulțumiri și pentru rezolvarea acestor situații a fost identificat, în imediata apropiere a locului de deținere, un spațiu care, pe lângă cel rezultat din demolarea pavilionului de deținere existent, asigură posibilitatea contruirii unui nou pavilion de deținere cu o capacitate de 500 de locuri de cazare la standardele impuse și în care să fie amenajate spații strict necesare desfășurării activității în condiții de siguranță, cu respectarea prevederilor legale privind condițiile minime de cazare și nu în ultimul rând cu respectarea demnității umane”, se arată în documentația proiectului de extindere.

Noua construcție va fi ridicată pe un teren agricol aflat în adminsitrarea Penitenciarului Bistrița. Pavilionul va avea un regim de înălțime format din S+P+2E.

La parterul clădirii vor fi amenajate 22 de camere dintre care 16 vor fi cu capacitate de cazare a 2 persone cu regim de detenție semideschis, iar alte 6 camere cu capacitate de cazare tot pentru 2 persoane, acestea din urmă fiind destinate deținuților care se află în tranzit. Tot la parter va fi amenajată o zonă de filtru, cabinet stomatologic, o cameră de sterilizare, cameră de așteptare, un birou multifuncțional, farmacie, patru camere pentru supraveghetori, un birou pentru șeful de secție, două camere infirmerie, două camere pentru cei care refuză hrana, două camere de izolare, o cameră de protecție, două săli de mese, un punct comercial și o încăpere pentru centrala termică.

Etajul I va fi dotat cu 22 de camere care vor avea capacitate de cazare pentru 10 persoane, mai exact câte 10 deținuți cu regim semideschis. Etajul I va avea o sală de curs, o sală pentru ședințele de comisii ale conducerii Penitenciarului, o bibliotecă, o sală pentru activități ocupaționale, un cabinet psihologic, un cabinet de asistență socială, un birou de educație, o sală de sport cu anexele aferente, două săli de mese, un birou multifunțional, patru birouri supraveghetori și o frizerie.

La etajul II ar urma să fie amenajate tot 22 de camere cu capacitate de cazare de 10 persoane fiecare, acestea urmând a fi destinate deținuților cu regim deschis, un club pentru deținuți, două săli de mese, un birou multifuncțional, trei birouri pentru supraveghetori și un punct comercial.

De asemenea, în plan este prevăzută și amenajarea unor alei de acces, a unui teren de sport și a unei curți pentru plimbări în aer liber.

Investiția ar urma să se facă cu bani de la Guvern, mai exact cu finanțare de la Ministerul Justiției.

Categories: Local

About Author