Magazinul Ambient din Bistrița, luat în franciză de tânărul din spatele grupului Melinda Instal
Ambient a confirmat că primul din cele 10 magazine ale sale care a fost dat în franciză este cel din Bistrița, negocierile fiind în fază avansată pentru încă cinci locații. Cel care a luat în franciză magazinul din Bistrița este Andras Lehel, acționarul de 41 de ani al companiei Melinda Instal din Odorheiu Secuiesc, care a avut afaceri de 153 mil. lei și 253 angajați în 2016.
Decizia de francizare a magazinelor Ambient a venit la sfârșitul anului 2016 și are ca motiv încercarea sibianului Ioan Ciolan – cel care a clădit afacerea lanțului de bricolaj – de a-și plăti datoriile și a-și salva afacerea de la faliment.
Potrivit datelor publicate la începutul lui 2017 în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, negocierile pentru francizare au început cu magazinul din Bistrița, firma interesată fiind APC Universal Partner SRL, membră a grupului Melinda Instal. Harghiteanul Andras Lehel, acționarul Melinda Instal, a confirmat discuțiile în februarie 2017, dar a declarat că încă nu e nimic decis. Totul depindea și de soluția judecătorului sindic (Ambient SA fiind în procedură de reorganizare judiciară), care putea să fie sau să nu fie de acord cu intenția celor de la Ambient de a încerca francizarea magazinelor. Judecătorul a fost în cele din urmă de acord, iar negocierile au fost reluate și, iată, duse la bun sfârșit. Contractul între cele două părți a fost semnat la finalul lunii iulie. Grupul Melinda Instal are în Bistrița o locație pe Strada Libertății, unde comercializează produse sanitare, însă extinderea într-un spațiu de câteva ori mai mare cum e cel al Ambient, plus preluarea unui portofoliu mult mai vast de produse înseamnă un mare pas înainte.
Afacerile Ambient din Bistrița au fost influențate negativ în ultimii 3 ani de apariția giganților de la Dedeman.
Datoriile Ambient: 304 milioane de lei
Potrivit tabelului definitiv al celor înscriși la masa credală, Ambient a acumulat datorii în valoare totală de 304,3 milioane de lei. Din acesată sumă, cea mai mare datorie, de 61,1 milioane de lei, a fost către Oakbridge Worldwide Limited, o companie de investiții financiare din Londra care a preluat creanţa de la Piraeus Bank România, banca care a solicitat de fapt deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Ambient. (Ulterior, englezii au acceptat în schimbul datoriei să devină acționari ai grupului, cu 19,9%). Urmează Raiffeisen Bank SA cu o creanţă de 18,1 milioane de lei, BCR cu 12 milioane de lei, Credyt Inkaso – care a cesionat o creanţă de 6,9 milioane de lei de la Unicredit Bank şi ANAF cu 4 milioane de lei. Totuși, potrivit site-ului ANAF, la 30 iunie 2017, Ambient apărea datoare statului cu aproape 100 milioane lei. Printre firmele bistrițene care au de recuperate bani de la Ambient se numără Aquabis și Betak SA.