Orban despre majorarea pensiilor cu 40 %: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată

Orban despre majorarea pensiilor cu 40 %: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată

Majorarea cu 40% a valorii punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 reprezintă un risc major de intrare a ţării noastre în incapacitate de plată a afirmat, ieri, prim-ministrul Ludovic Orban.

Domnia sa a spus: “Credeţi-mă ce spun, nu putem mări acum valoarea punctului de pensie cu 40%. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Mai bine creştem cât putem acum, decât să facem o creştere care va afecta toată societate şi pe care nu o putem susţine”.

Conform recentelor variante prezentate de ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu şi de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pensiile ar urma să crească cu un procent cuprins între 10% şi 14% de la 1 septembrie 2020, dar acest lucru va fi stabilit la rectificarea bugetară ce ar trebui aprobată în cursul acestei luni. Menţionăm că această rectificare ar trebui să conţină şi majorarea cu 20% a alocaţiilor copiilor, conform recentei ordonanţe de urgenţă adoptată de guvernul Orban.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, şeful Guvernului a afirmat că membrii Cabinetului analizează efectele majorării valorii punctului de pensie şi a precizat că intenţia Executivului este să crească pensiile.

Ludovic Orban a declarat: “Obiectivul Guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize serioase. În primul rând, este vorba despre raportul privind starea economiei şi a bugetului, la şase luni. De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face Comisia de Prognoză şi instituţiile internaţionale. În funcţie de aceste evoluţii, vom stabili procentul. Nimeni nu vă poate spune acest procent. Ministrul Finanţelor, când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10%, a făcut-o pe baza unor date intermediare”.

Amintim că, în conformitate cu legea pensiilor adoptată de Parlament, la iniţiativa PSD, valoarea punctului de pensie trebuie majorată cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Cei mai mulţi analişti economici, membrii Consiliului Fiscal şi chiar conducerea BNR susţin că o astfel de majorare este imposibilă în acest moment, din cauza lipsei veniturilor necesare la bugetul de stat, şi ar avea ca efect adâncirea deficitului bugetar.

sursa: www.bursa.ro

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*